Uusi Nokia on tylsä

Suomeen on pitkään kaivattu uutta Nokiaa, kun on tarkoitettu seuraavaa merkittävää työn ja vaurauden lähdettä. Ihan varmasti ei tarkoitettu, että Nokian matkapuhelintoimintojen myynti Microsoftille muuttaa nyky-Nokian aikaisempaa tylsemmäksi yhtiöksi.

Helsingin pörssiin Nokian muodonmuutos iskee ikävästi. Juttelin erään pitkään alalla toimineen osakevälittäjän kanssa ja hän näki pörssimme tilanteen varsin synkkänä. Nokia matkapuhelimineen on ollut sorkkarauta ulkomaisten sijoittajien puheille myös ankeina viime vuosina. Uusi Nokia ei sitä ole.

Sijoittajien kiinnostus Helsinkiä kohtaan kuivuu, mistä kärsivät myös muut pörssiyhtiöt.

Uusi Nokia ei välttämättä ole piensijoittajan kannalta ikävä asia. Pitkäjänteinen sijoittaminen on parhaimmillaan tasaista ja tylsää, mutta tuottoisaa.

Uusi Nokia voi olla hyvä kassakone, joka jakaa hyvät osingot omistajilleen ja siten olisi sijoittajan pitopaperi.

Vauhtia ja vaarallisia tilanteita ei välttämättä löydy.

Myös suomalainen piensijoittaja joutuu uuden tilanteen eteen. Nokia on ollut pelipaperi, jota on ostettu ja myyty tunnekuohujen vallassa. Se on vielä tällä hetkellä neljänneksi yleisimmin omistettu osake edellään Elisa, Fortum ja Neste Oil.

Tässä voi piillä kansankapitalismin kannalta mahdollisuus valaistuksen lisääntymiseen. Uskon, että kansainvälisen hajautuksen suosio kasvaa, sillä nyt piensijoittajien on lähes pakko ulottaa sijoitusajatuksensa rajojemme ulkopuolelle. Jo nyt usea hoitaa kotimaiset osakkeet itse, mutta ulkomaille on menty rahastojen kautta. Niiden suosio kasvaa edelleen, mikä on mielestäni pelkästään hyvä asia.

Neste Oil ja Kone antoivat erittäin mieluisat tulosvaroitukset. Nesteen uusiutuvat polttoaineet alkavat vihdoin osoittaa, mikä mahtava tulospotentiaali niihin liittyy. Valtavat investoinnit on takana ja tulos kohenee ison kapasiteetin tarjotessa skaalaetuja.

Vuosi sitten tulos jäi odotetusta epäonnisen suojausoperaation seurauksena.

Koneen hissi nytkähteli kesällä, kun Kiinassa rakentajien rahoitus yskähteli. Hikka kesti kuukauden ja nyt taas mennään kohti korkeuksia.

Kaksi osaketta Suomessa on ylitse muiden, joita ei olisi koskaan pitänyt myydä. Monta kertaa ne ovat kalliilta tuoksuneet, mutta matka on jatkunut hyvän tuloskertymän vuoksi. Toinen on Kone ja toinen tietysti Sampo.

Vuosi sitten poliittiset riskit hallitsivat osakemarkkinoita. Siitä tuntuu olevan ikuisuus, mutta onneksi on palattu normaaliin päiväjärjestykseen. Viime talvena sijoittajat merkitsivät pian koittavat Saksan liittopäivävaalit kalentereihinsa mahdollisena häiriötekijänä, mutta liittokansleri Angela Merkel jyrännee vakuuttavaan voittoon.

Minusta on hyvä, että politiikka pysyy politiikkana ja talous taloutena. Niillä on tärkeät yhtymäkohtansa, mutta ne eivät saisi liikaa sekoittua keskenään.

Keskuspankkiirien ja yritysjohtajien päätökset eivät aina osoittaudu oikeiksi, mutta poliitikkojen pitää varmistaa säännöllinen uudelleenvalintansa. Se luo paineita näyttää tehokkaalta, mutta päätösten toteutuksen kanssa voi viivytellä.

Kirjoittaja on Keskisuomalaisen avustaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.