Uusi auto vai koulutus lapselle?

Geenitutkija Leena Palotien ajatukset lukukausimaksujen saamisesta yliopistoihin lauantain 12.1. Keskisuomalaisessa jättivät lukijan hämmentyneeksi.

Hänhän puhuu kuin poliitikko! Ja sanomisiin suhtaudutaankin kuin poliitikon puheisiin eli joka sanalle annetaan rutkasti painoarvoa. Opetusministeri kiirehtikin heti seuraavana päivänä kommentoimaan tutkijan ajatuksia.

Hämmentävää on, että omalla alallaan kiistatta ansioitunut geenitutkija esiintyy myös varteenotettavana koulutuspolitiikan ja yhteiskuntapolitiikan asiantuntijana. Kuitenkin kyseisen alan tutkimustiedosta hänellä ei ole itsetutkittua tietoa, mutua vain.

Ilmainen mielletään usein arvottomaksi ja näin tuntuu Palotiekin koulutuksesta ajattelevan.

Eipä silti, keskustelua lukukausimaksuista ei pidä tappaa pelkästään tyrmäämällä ehdotus maksuista. Lukukausimaksuja voinee ajatella keinoksi esimerkiksi silloin, jos opinnot alkavat pitkittyä.

Mutta tällaisen järjestelmän käyttöönotto voi tulla kalliimmaksi kuin siitä saatu hyöty. (Ennen opintorahan käyttöönottoa opintojen pitkittymistähän esti välttämätön opintolaina: vaikka mieli olisi tehnyt jäädä alma materin suojiin, esti nouseva lainamäärä yliopistolla norkoilun.)

Haastattelussa Palotie kysyy, miksi suomalaiset eivät muiden maiden tapaan ole valmiita panostamaan lastensa koulutukseen. Sen sijaan meillä ollaan valmiita panostamaan uuden auton hankintaan.

Vaikka haastateltava kielsikin puhuvansa eliitin koulutuksesta, ei voi välttyä ajatukselta, että tutkija on jokseenkin vieraantunut suomalaisesta arkielämästä.

Akateeminen ura ei voi olla vain niiden saavutettavissa, joilla on vara vaihtaa tuliterään autoon.

Lukukausimaksut eivät ole tabu, kuten Palotie sitä kutsuu. Niiden puuttuminen suomalaisista yliopistoista on, onneksi, yhteiskuntapolitiikkaa.

Toki yliopistoväen pitää saada kommentoida asiaa, joka koskee heitä itseään mitä suuremmassa määrin. Mutta kokonaisuuden eli koulutuspolitiikan tulee olla oikeiden, demokraattisesti valittujen poliitikkojen käsissä. Toivoa vain sopii, että he puolestaan pystyvät tekemään tolkullisia päätöksiä.

Kokoomuslainen opetusministeri Sari Sarkomaa tyrmäsikin Palotien puheet lukukausimaksuista, koska hänen mielestään Suomessa koulutus tulee olla maksutonta esiopetuksesta korkeakouluihin. Hyvä niin.

Kirjoittaja on Keskisuomalaisen uutistoimittaja ja yhteiskuntatieteiden tohtori, joka on lähtöisin itäsuomalaisesta kahdeksanlapsisesta sotainvalidi-pienviljelijäperheestä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.