Uusi pörssivuosi alkoi lupaavasti

Jotkut taikauskoiset ovat sitä mieltä, että vuoden ensimmäinen pörssipäivä näyttää suunnan koko vuodelle. Toiset ovat maltillisempia ja vakuuttuvat vasta ensimmäisen viikon perusteella. Kokonaisen kuukauden etumerkkiä pidetäänkin jo melko varmana ennusmerkkinä. Vuoden ensimmäiset päivät olivat lupaavaa näytöstä, joten toiveikkaita ennusteita on helppo laatia.

Vuoden ensimmäisenä arkipäivänä yritettiin television uutishuoneessa hakea talousdramatiikkaa ihan väkisin. Aamu-uutisissa haastateltiin asiantuntijaa, jota yritettiin saada vääntämään lauseensa euron kannalta jännittyneeksi. Hänelle yritettiin laittaa sanoja suuhun, kun toimittajat olivat sitä mieltä, että vuosi alkaa euron kannalta valtavan kireissä tunnelmissa.

Tarkistaessa meni hyvä uutinen hukkaan. Mutta olivat toimittajat ihan oikeassa siinä, etteivät Euroopan taloushuolet kadonneet joulupukin porovaljakon perävalojen mukana.

VIIME VUOSI antoi euromaiden valtionlainoille kehnon tuoton, pari prosenttia. Tuottoa ei niistä saa tänäkään vuonna. Päinvastoin, korkojen nousu jossain vaiheessa lienee väistämätöntä, joten uskallan puhua valtionlainakuplasta. Tosin taisin siitä puhua koko viime vuoden.

Korkojen nousu on sijoittajalle paha asia. Korot nousevat valtionlainojen hintojen laskiessa. Tällöin myös mahdollinen korkorahastoon tehty sijoitus hupenee.

Riskipitoisimmista yrityslainoista sai viime vuonna noin 15 prosentin ja kehittyvien maiden korkorahastoista jopa 20 prosentin tuoton. Viime vuonna piensijoittajatkin siirsivät varojaan näihin rahastoihin. On hyvä pitää mielessä, että jos pitkät korot nousevat voimakkaasti, vaikuttaa se ikävällä tavalla myös riskilainojen tuottoihin.

OLKAAPA HYVÄT ystävät tarkkoina, kun netistä indeksituottoja luette. Liian usein ensimmäisenä ruudulle paukahtavat indeksit ovat hintaindeksejä.

Hintaindeksissä eivät osingot ole mukana, joten sen kertoma tuottoluku on sijoittajan todellisuudessa saamaa tuottoa heikompi. Ero oli viime vuonna portfolioindeksissä noin neljä prosenttia, mikä on paljon.

Alkuvuonna hinta- ja tuottoindekseissä ei luonnollisestikaan eroa ole. Osinkojen irtoilu kevään mittaan tuo hajuraon koko loppuvuodeksi. Jos indeksejä haet, valitse kirjaimet GI indeksin nimen perästä.

Ikkunasta ulos katsomalla voi Ameria analysoida. Kun tiedetään, että myös eteläisemmässä Euroopassa on lunta tullut, voi arvioida Amerin suksikaupan käyvän mukavasti. Vaikka 80 prosenttia talvivarusteista myydään jo ennen kautta, antaa runsas lumi sujuvan loppukauden ja hyvät asetelmat seuraavalle talvelle.

Kirjoittaja on sijoittamisen ammattilainen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.