Uusi vuosi, uudet ohjelmat

Kun katsojat vielä summaavat mennyttä television juhlavuotta, eletään televisiokanavien työ -ja suunnittelupisteissä jo tukevasti tätä vuotta. Kevään ohjelmat on jo sijoitettu ohjelmakarttoihin, kesää hiotaan, ja syksyn karttojakin jo hahmotellaan. Television ohjelmasuunnittelu on jatkuva prosessi.

Televisio elää katselijoilleen omaa elämäänsä päivästä toiseen. Tämä Molokin kita vaatii ohjelmia loputtomasti. Suomessakin on jo kymmeniä kanavia.

Joskus tuntuu, että me kaikki, television ammattilaisista arvostelijoihin - ja ennen kaikkea katselijoihin - mystifioimme tuota olohuoneen seinätaulua liikaa. Yritämme nähdä ohjelmat aina elämää suurempina tuotoksina, joista täytyisi löytyä suuria viisauksia, ovat ne sitten lasten-, ajankohtais-, viihdeohjelmia tai dokumentteja. Miksi emme antaisi niiden olla vain tavallisia tuotoksia, ohjelmavirtaa, ilman sen kummempia ulottuvuuksia. Emmehän odota sanomalehtiä tai aikakauslehtiäkään lukiessamme joka sivulta elämyksiä, vaan välillä tietoa, välillä viihdettä, välillä vain ajan tappamista, ajassa pysymistä.

Televisio-ohjelmat ovat lopultakin vain televisio-ohjelmia, joista muuten maksamme itse asiassa paljon vähemmän lehdistä.

Mitä päättyneestä tv-vuodesta sitten jäi käteen. Digitalisointi. Maksukanavat. Huoli muutamista poisjääneistä lupamaksajista (jotka kyllä palaavat ruotuun tavalla tai toisella). Ja tietysti Mikael Jungner, tuo jo kiehtovaksi muodostunut uuden televisioaikakauden airut.

Tietysti muistamme myös Eurovision laulukilpailut, tanssivat tähdet, idolsit, BB:n rakkaat asukkaat, maaseudun morsiamet sekä monet hienot, uudet draamasarjat.

Katsojien hajaantuminen entistä useampien vaihtoehtojen edessä ja katsojalukujen huippujen alentuminen on väistämätön viime vuoden saldo. Mutta vaikka eräs kirjoittava tietoviisas ehti jo maalailla, että ihmiset olisivat uusien kanavien edessä itseasiassa vähentämässä katseluaan, voin kertoa, että hän on väärässä. Eivät ihmiset televisiosta luovu, vaan kokonaiskatselu varmasti nousee - ainakin pitkällä aikavälillä.

Alkanut vuosi tarjoaa edelleen televisiosta ne suuret päivittäiset keskustelunaiheet, samat kuin viime vuonna. Kaapelitalouksien lopullinen digitalisointi saa aikaan pientä purinaa, mutta loppuvuodesta asiasta ei jaksa kukaan enää taittaa peistä. Yleisradion talous puhuttaa, mutta suuria askelia ei kukaan uskalla ottaa. Rahoitusmalleja aletaan ehkä miettiä uudelleen.

Jungnerista saattaa tulla kotikissa nopeammin kuin hön itse uskoo, ja hänen tilalleen nimitettäneen henkilö hyvinkin lähipiiristä.

Maikkari avaa pari uutta maksukanavaa, entisiä täydentämään, ja ottaa tukevasti haltuunsa koko maksu-tv kentän Sanomien nenän edestä. Subtv ohittaa katsojaosuuksissa Nelosen ja muutama keskeinen tuotantoyhtiö yhdistyy.

Mutta: televisiosta tulee ohjelmia edelleen päivittäin. Ja paljon.

Kirjoittaja on pitkään media-alalla työskennellyt henkilö.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.