Uusia kulttuurin maailmoja

Hollolan kirkonmäellä on opaste Asta Pulkkisen ateljeehen. Muutaman askeleen päästä sellainen löytyykin Cavalier King Charles -rotuisen spanielin vartioiman aidan takaa. Päärakennuksessa, kanttorilan salongissa kuvataiteilija ja monitoiminainen Asta Pulkkinen pitää kesällä kauppaa ja näyttelyä ja talvella joulupuotia. Itse ateljee on Vaahteranmäen Eemelin näköisen pihapiirin yläpäässä, entisessä tallissa. Vastapäisessä kesäkanalassa myydään peltitavaraa ja yhden aitan on saanut käyttöönsä keraamikko Sirkku Muhli.

Alunperin helsinkiläiset Asta ja Jukka Pulkkinen ovat asuttaneet Hollolan kirkonmäkeä jo 35 vuotta. Tänä kesänä naivistina tunnettu Asta on pannut ystävättärensä Sanna Lappalaisen kanssa pystyyn viereiseen entisen kaupan makasiiniin ja sen ylisille naivistinäyttelyn. Mukana ovat jyväskyläläinen Anna-Liisa Hakkarainen ja kuhmoislainen Eino Viikilä.

Myös entiseen kauppaan on tullut uusvanhaa sisustustavaraa myyvä Piian puoti. Pulkkisen pariskunnan hullunrohkea alkuidea on synnyttänyt uusia maailmoja.

Hieman samoin on käynyt muutaman kymmenen kilometrin päässä Hämeenkosken Putulankylässä. Yli kaksi vuosikymmentä toiminut kirjasto- ja kotiseutuyhdistys on pitänyt siellä yksityistä kirjastoa, jolla on juurensa yli sadan vuoden takaa kylässä toimineessa lukutupayhdistyksessä. Kirjasto toimi varatuomari Ria Tulosen vieraskamarissa ja kohta talon muissakin huoneissa autotallia myöten.

Lahjoitettujen kirjojen lukumäärä oli aluksi 500, nyt niitä on 11 000. Lainattava kirjasto on siirretty vanhan navetan ylisille rakennettuihin tiloihin. Alkupääoma saatiin Helsingin kirjamessuilla jaetusta Rakkaudesta kirjaan -palkinnosta sekä EU:n tukirahoista. Ylimääräiset lahjoitetut kirjat on sijoitettu entiselle heinäparvelle ja niistä saaduilla rahoilla järjestetään joka kesä Putulan taide- ja kulttuuriviikot.

Tavallisilla korteilla toimiva kirjasto on auki läpi vuoden kerran viikossa ja kesäaikaan myös lauantaisin. Työntekijät eivät saa lainkaan palkkaa, vaan toimivat vapaaehtoisuuden periaatteella. Maskottina on runoilija Sirkka Selja, jonka villiruusujen ympäröimä talo on pihapiirissä näköetäisyydellä.

Keskisuomalaisittain uusi maailma on myös Laukaassa entisessä poikakodissa toimiva Järvilinnan Taidekeskus. Pihapiirissä on veistosten lisäksi työpajoja ja residenssejä taiteilijoille.

Kauko Sorjosen säätiön omistaman Taidekeskuksen päärakennuksessa on toiminut pitopalvelu parisen vuotta. Uutta ovat talon yläkerran myyntipiste alueella toimiville taiteilijoille. Nukkenäyttelyn lisäksi siellä on esillä kahden naivistin, Lea Pihkalan ja Anna-Liisa Hakkaraisen teoksia. Heidän lisäkseen Järvilinnan sisätiloissa on Olga Malytchevan maalaamia kukkatauluja ja muotokuvia samoin kuin teoksia Sorjosen säätiön kokoelmasta.

Pihapiirin veistoksia lukuunottamatta kokoelma vaikuttaa hieman sekavalta. Paikkana Järvilinna on kuitenkin kehittämiskelpoinen tulevaisuutta ajatellen. Kun oikea linja löytyy, siitä voi kasvaa vetovoimainen matkailupyydys Keski-Suomeen.

Kirjoittaja on Keskisuomalaisen avustaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.