Uusien yritysten leipomossa pitäisi myydä pullaa

Aloitteleville yrityksille tarkoitetussa Start Up Leipomossa Jyväskylässä on komea joukko yrityksiä, mutta yksi sieltä puuttuu, vaikka kysyntää olisi. Humisevalle harjulle kantautuneiden tietojen mukaan Start Up Leipomossa käy päivittäin asiakkaita, jotka haluaisivat ostaa sieltä pullaa tai leipää.

– Pullapiste olisi täällä kannattavaa yritystoimintaa, talossa työskentelevä tuumi.

Leipomo-nimi hämää niin paljon, että ammattiopiston Viitaniemen myymälään tehtyä pullatilausta on haettu väärästä paikasta ainakin yhden kerran.

Nisulankadun varressa sijaitseva rakennus tehtiin aikanaan leipomoksi. Start Up Leipomon nettisivujen mukaan vuonna 1949 kiinteistöön valmistui leipomo. Myöhemmin toimintaa laajennettiin leipämyymäläksi.

Vuonna 1967 Jyväskylän yliopiston fysiikan laitos tuli kiinteistön vuokralaiseksi – vuokrasuhdetta kesti liki 30 vuotta. 2000-luvulla kiinteistöä on vuokrattu eri tarkoituksiin. Viime vuonna Jykes Kiinteistöjen rakennusta alettiin saneerata nykyiseen käyttöön.

Startup-yrityksistä eli nuorista kasvuhakuisista yrityksistä puhutaan paljon, mutta nimen iskostuminen suuren yleisön tietoon taitaa kestää vielä pitkään.

 

Yritystiloilla ja yritysten kehittämispaikoilla on muutenkin oma sanastonsa. Kun ennen oli toimintaa hyvin kuvaavia teollisuustaloja ja pienteollisuustaloja (ja on vieläkin säilyneinä), niin ainakin 2000-luvulla yritystiloja on nimetty yrityspuistoiksi ja yrityssatamiksi, vaikka puistoa ja satamaa ei välttämättä ole lähimaillakaan.

Yrityshautomo sentään tarkoittaa sitä mitä pitääkin – siellä haudotaan yrityksistä parempia. Myös Jyväskylässä toimiva Yritystehdas on toimintaa kuvaava nimi –  vaikka varsinaista tuotantolinjaa ei ole, siellä siivilöidään yritysaihioita.

 

Usein rakennuksen vanha nimi saa ajan kuluessa uuden merkityksen, kuten Helsingissä Kaapelitehdas ja tai Jyväskylässä Juomatehdas.

Nimet ovat vakiintuneet käyttöön niin, ettei Juomatehtaalta kukaan etsi tehtaanmyymälää, sillä tehdastoiminnan päättymisestä on kulunut pitkä aika.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.