Uusin silmin: Olen muuttunut suomalaiseksi – Me estoy convirtiendo en una finlandesa

Olen talvi-iguaani, joka asui Nicaraguassa järvien, tulivuorien, rommin ja kahvin maassa, jossa aina on kesä. Tällä hetkellä asun Suomessa. Metsien, järvien ja revontulien maassa, jossa myös asuu Joulupukki.

Minulle ruoka on yksi asia, joka saa minut ihastumaan johonkin maahan. Siitä lähtien, kun muutin Suomeen en ole voinut kuvitella aamupalaani ilman ruisleipää. Esimerkiksi, kun matkustin Madridin vain viideksi päiväksi, otin mukaani ruisleipää.

Pidän myös salmiakista. Tämä outo musta karkki on samaan aikaan sekä makea että suolainen. Salmiakki on todellakin opittu mieltymys. Minusta salmiakkisuklaa on maailman parasta suklaata, mutta en kuitenkaan pidä salmiakkijäätelöstä. Maistoin sitä kerran ja se sai minut kyyneliin sekä tunsin kylmiäväreitä.

Ensimmäisen kerran, kun menin suomalaisen ystäväni kotiin, minun täytyi riisua kenkäni, joka oli tosi hävettävää. Nicagaruassa kenkien riisuminen jopa omassa talossa on epäkohteliasta, mutta Suomessa tämä on toisin.

Toinen kiusallinen hetki oli, kun ensimmäistä kertaa menin saunaan alasti. Nicaraguassa meillä on paljon vitsejä seksistä ja nicaragualaisilla on tapana puhua kaksimielisesti, mutta alastomuus on tabu. Olin yllättynyt, koska suomalaiset ovat ujoja, mutta kuitenkin saunassa he eivät häpeä olla alasti. Se on normaalia heille.

Esimerkiksi naispuoliset ystävät menevät saunaan alasti. Kun kerroin eräälle suomalaiselle, että minulla on ystäviä, jotka olen tuntenut yli kymmenen vuotta ja emme koskaan ole nähneet toisiamme ilkialastomina, niin hän kysyi olemmeko todellakin ystäviä. Ehkäpä alastomuudella on tekemistä vilpittömyyden, luottamuksen ja todellisen ystävyyden kanssa?

Suomessa olen tottunut olla tervehtimättä ilman poskisuudelmia, koska pelkkä "Moi” on hyväkäytöksistä. Kun tapaat uuden henkilön, hän pelkästään kättelee. Espanjassa ja Latinalaisessa Amerikassa tervehtiminen poskisuudelmilla on jokapäiväinen rituaali. Kaksi kuukautta sitten eräs latinalaisamerikkalainen naishenkilö tervehti minua poskisuudelmalla. Tunsin itseni pelästyneeksi, joka oli omituinen kokemus. Tunsin itseni suomalaiseksi.

Olen oppinut ymmärtämään monia merkityksiä, joita “mmm...” voisi tarkoittaa. Suomalaisilla ei ole tapana sanoa liian paljon. Esimerkiksi ”mmm...”, joka kuulostaa pehmeältä ja kauniilta tarkoittaa, että joku on samaa mieltä kanssasi, mutta lyhyempi ja vahvempi ”mmm...” tarkoittaa, että kuuntelen sinua, jatka kiitos.

Suomessa en ole vielä tottunut lounasaikaan, joka alkaa kello 11.30 ja 12.00 välillä. Se on liian aikaisin. En ole myöskään vielä tottunut siihen, kun keskusteluiden keskellä on pitkiä hiljaisia hetkiä. Suomalaisille tämä ei ole epämukavaa. Se on osa heidän viestintää. Tämän lisäksi he katsovat parhaaksi olla hiljaa, jos ei ole mitään tärkeää sanottavaa.

Asuessa vieraassa maassa on tärkeintä olla suvaitsevainen ja kunnioittaa toisia ihmisiä. Uusista tavoista huolimatta minun ei pidä unohtaa, että olen Nicaraguasta.

Me estoy convirtiendo en una finlandesa

Soy una iguana de invierno quien vivió en Nicaragua, la tierra de lagos, volcanes, ron, café y del eterno verano. Ahora vivo en Finlandia: bosques, auroras boreales y donde también vive Santa Claus.

Para mí, la comida es una de las principales cosas que me enamoran de un país. Desde que vivo en Finlandia no puedo imaginar mis desayunos sin ruisleipää (pan de centeno); por ejemplo, cuando viaje a Madrid, por cinco días, llevé conmigo ruisleipää.

También, me gusta el salmiakki.  Este extraño caramelo negro que al mismo tiempo es dulce y salado. Ciertamente, el salmiakki es un gusto adquirido. En mi opinión, el chocolate con salmiakki es el mejor del mundo. Sin embargo el helado de salmiakki no me gusta, sólo lo he probado una vez: se me salieron las lágrimas y sentí escalofríos.

La primera vez que visité la casa de un amigo finlandés tuve que quitarme los zapatos, fue algo muy vergonzoso, ya que en Nicaragua es de muy mala educación, pero en Finlandia es todo lo contrario.

Otro momento vergonzoso fue la primera vez que fui a la sauna desnuda. En Nicaragua tenemos muchos chistes sobre sexo e incluso los nicaragüenses suelen hablar en doble sentido, pero la desnudez es un tabú. Estoy sorprendida que los finlandeses son tímidos, sin embargo no sienten vergüenza por estar desnudos en la sauna, para ellos es normal.

Por ejemplo, las amigas  van al sauna desnudas.  Cuando comenté a un finlandés que llevo más de diez años con mis amigas y nunca nos hemos visto completamente desnudas, él me preguntó si de verdad somos buenas amigas. ¿Acaso la desnudez tiene que ver con la sinceridad, confianza y una verdadera amistad?

En Finlandia, me he acostumbrado a no saludar a las personas con un beso en mejilla, porque con sólo decir hola, es un gesto de buena educación. La primera que vez que conoces a alguien solamente te dan la mano. En España y Latinoamérica saludar con beso en la mejilla es un ritual cotidiano.  Hace un par de meses, una latina me saludó con un beso, me sentí intimidada, fue una sensación muy extraña, me sentí como una finlandesa.

He aprendido a comprender los muchos significados que “mmm…” podría ser,  los finlandeses lo suelen decir demasiado, por ejemplo “mmm…” que se escucha suave y cariño indica que alguien está de acuerdo en algo, pero “mmm…” más corto y fuerte significa, te escucho, sigue por favor.

En Finlandia, todavía no me he acostumbrado  a que la hora de almuerzo sea entre las 11:30 y las 12, es muy temprano. Tampoco me he acostumbrado cuando hay largos momentos de silencio en las conversaciones, para los finlandeses no es incómodo es parte de su comunicación. Además consideran que si no hay nada importante que decir es mejor callar.

Lo más importante de vivir en otro país es ser tolerante y respetar a los demás. Aunque tenga nuevas costumbres, nunca debo olvidar que soy de Nicaragua.

Kirjoittaja on Nicaraguasta kotoisin oleva jyväskyläläinen. Uusin silmin -sarjassa KSML.fi julkaisee maahanmuuttajan kirjoittaman kolumnin joka torstai vuoden 2015 loppuun asti.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.