Uusin silmin: Uusivuosi uudet toivot

Uusivuosi on aina tärkeä ja onnellinen juhla kaikille ihmisille maailmaassa. Uuttavuotta juhlitaan vuoden vaihtumista, kun vanhan vuoden viimeinen päivä vaihtuu uuden vuoden ensimmäiseksi päiväksi. Uuttavuotta juhlitaan ympäri maailmaa eri tavoin ja aikaa. Uudenvuodenpäivä on Suomessa ja muissa maissa pyhä ja vapaapäivä.

Iranissa Uuden vuoden nimi on NOWRUZ. NOW tarkoittaa uusi ja RUZ tarkoittaa päivä, joten NOWRUZ on uusi päivä. Suomessa vuoden ensimmäinen päivä on 1. Tammikuuta, mutta Iranilla on oma kalenteri ja uusivuosi alkaa 21. maaliskuuta, joka on kevän ensimmäinen päivä Iranissa. Tässä ajankohdassa aurinko jakaa mahan kahteen osaan, sen takia vuoden vaihtuminen tapahtuu päivässä erilaisissa ajoissa joka vuosi. Nowruz on noin 3000 vuotta vanha Iranissa, myös toisissa maissa on Nowruz, esim. Albaniassa, Armeniassa, Azebaijanissa, Afganistanissa, Georgiassa.

Vuonna 2010 Yhdistyneet kansakunnat rekisteröitiin NOWRUZ kansainvälisena päivänä, myös vuonna 2009 NOWRUZ rekisteröitiin aineettoman kulttuuriperinnön luettelossa. NOWRUZIN ennen tullaan nuoria miehiä kaduille, joilla on punaisia vaatteita ja mustat kasvot. Heidän nimensä ovat Haji Firuz ja he laulavat ja tanssivat. Haji Firuz on NOWRUZIN symboli. Iranissa Ämu (eno) Nowruz, jolla on valkoinen parta annetaan lahjoja lapsille samakin joulupukin Suomessa.

Suomessa laitetaan koristeltu puu eli joulukuusi ja koristellaan erilaisia koristeita asioita esim. sähkökynttilöillä, koristepalloilla ja tähdillä. Jouluaattona pidetään kuusen alla joululahjoja. Iranilainen uudenvuoden perinteitä on erilainen. Kaikki perheet ja koko perhe istuvat Haft Sin (seisemän S) pöydän ympärillä uusivuosi juuri vaihtuessa uudenvuodenpäiväksi. Haft Sin poydällä laitetaan seitsemän asiaa, jotka alkavat S persian kielissä ja ovat tärkeät symbolit elämässä, myös koristellaan toisilla asioilla.

Sib (omena): kauneuksen ja terveyden symboli, Sabzeh (rairuoho): uudestisyntymisen ja luonnon symboli, Serkeh (etikka): kärsivällisyyden symboli, Sir (valkosipuli): parannuskeinon symboli, Sumac (sumac): auringonnousun värin symboli, Senjed (hedelmän Idänhopeapensas ): viisauden symboli, Samano (makea vanukas): yltäkylläisyyden ja runsauksen symboli, maalatut muunat: hedelmällisyyden symboli, Sekke (kolikot), Sonbol (hyasintti)...

Iranilaiset kiristilaiset aina juhlivat joulun, erityisesti minun kaupungissa. Laitetaan joulukuusia kaupoissa ja tullaan joulupukia samakin suomessa, sen takia kun muutin Suomeen joulujuhlat ei ollut tuntematon minulle, mutta suomen joulun perinteet ovat melko erilaisia. Suomessa joulunaattona syödään laatikot, joulukinkkua, rosollia, joulupiparit ja glögiä... . Joulukalenteri ja saunaminen on niin kiinnostava.

Minun mielestäni, uusi vuosi on hyvä aikaa rauhallisuuden, onnellisuuden, ystävyyden ja terveyden toivo kaikki ihmisillä ympäri maailmassa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.