Uusintamerkintä olisi loputon suo

Toisinaan lehdeltä toivotaan, että ohjelmatietoihin merkittäisiin uusinnat. Pyyntö kuulostaa järkevältä, kunnes sitä pohtii tarkemmin.

Oleellinen ongelma on, että noita tietoja ei ole missään saatavilla. Ei ole järkevää tapaa selvittää, mitkä kaikki tv-sarjan jaksot ja elokuvat on aiemmin nähty. Tämän selvittäminen veisi vähintään yhden ihmisen työpäivän. Tosin pelkästään elokuvien suhteen Telsu.fi auttaa.

Ongelma on myös uusinnan määritelmä. TV5 esittää sellaisia muilla kanavilla nähtyjä komediasarjoja kuin 70’s show, Hulluna sinuun ja Nanny. Ovatko nuo uusintoja? Vai onko termi uusinta kanavakohtainen?

Kasariklassikko Pulmuset on nähty parillakin kanavalla. Uusinta-merkintä hämäisi nuorta sukupolvea, jolle sarja saattaisi olla uusi mieluinen tuttavuus.

Elokuvia tulee viikossa valtavasti. Niistä lähes jokainen on nähty aiemminkin; ehkä samalla kanavalla, ehkä toisella. Jotta uusintamerkinnästä olisi hyötyä, pitäisi selvittää ja kertoa, milloin elokuva on esitetty aiemmin. Ohjelmatiedoista tulisi melkoista sillisalaattia.

Ihmisten tarpeet uusintamerkinnän suhteet ovat erilaiset. Toista kiinnostaa vain, mikäli ohjelma on pikauusinta. Missä kulkee normaalin ja pikauusinnan raja? Se vaihtelee katsojasta riippuen.

Ainoa mahdollinen, joskaan ei järkevä systeemi olisi merkitä, mikäli ohjelma nähdään ensimmäistä kertaa. Tänään esimerkiksi Kioski TV2:lla klo 12.50 on uusinta ja klo 19.30 Kioski nähdään ensimmäistä kertaa.

Subin 30 Rockin viimeisen kauden jakso on minulle uusinta, koska olen sen C Morelta nähnyt. Vai eikö maksukanavia lasketa mukaan? Miksi ei tai miksi laskettaisiin? Vai nähtiinkö juuri tuo 30 Rockin jakso sittenkin jo MTV3:n iltapäivässä? Jos nähtiin, merkitään se sitten uusinnaksi. Tällöin sarjan fanilta jää haluttu jakso kenties näkemättä, koska hän on päivisin muualle kuin tv:n ääressä.

Tämä on loputon suo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.