Uusiosinkun hyperventilaatiossa päästä vippaa, mutta kepeyden tunne on väistämätön

Erosta selviäminen edellyttää monien välttämättömien vaiheiden läpikäymistä. Itse kutsun eroprosessin tapahtumarikkainta ja mielenkiintoisinta jaksoa nimellä hyperventilaatiokausi.

Tämä on se vaihe eron jälkeisessä elämässä, jolloin viisikymppiset uusiosinkut pukeutuvat tyttäriensä minihameisiin ja kolmikymppiset käyttäytyvät kuin pahaiset teini-ikäiset.

Vastaeronneen "minä" on parisuhteen jäljiltä kateissa, menneisyys surettaa, tulevaisuus pelottaa ja käsillä oleva hetki hämmentää. Uusiosinkun olotila muistuttaa hyvin läheisesti sitä oikeaa hyperventilaatiota, eli stressitilaa, jolloin henki ei kulje, ahdistaa ja päästä vippaa.Hyperventilaatiokauden tarkoituksena on nostaa uusiosinkku hetkeksi ihmisten ilmoille synkkyyden syövereistä, antaa hänelle pieni hengähdystauko vaikean eroprosessin keskellä ja tutustuttaa hänet uudelleen omaan ihmeelliseen itseensä.

Kepeyden tavoittelu, kiire sekä ylenmääräinen kiinnostus vastakkaista sukupuolta ja omaa ulkonäköä kohtaan ovat tyypillisimpiä ilmiön tunnusmerkkejä.

Omat kokemukseni hyperventilaatiokaudesta ovat ristiriitaisia. Ylikorostunut itsetunto ja pinnallisuus olivat keskeisimpiä oireita hyperventilaatiostani. Minä peilailin, nypin, putsasin ja puunasin naamavärkkiäni tuntitolkulla. Mittailin takapuoltani, kävin sokeroinnissa ja ravasin jumpissa.

Shoppailutaitoni kehittyivät aivan uudelle tasolle: yhden kuukauden aikana onnistuin tuhlaamaan omaisuuden täysin tarpeettomiin iltapukuihin - yksinomaan siitä syystä, että ne näyttivät hyvältä päälläni. Buukkasin kalenterini täyteen ja ravasin tapaamisesta toiseen, pysähtymistä ja toimetonta tilaa peläten.

Deittailin useampaa miestä samanaikaisesti ja koin suurta varmuutta siitä, että sinkkuus tulisi kohdallani olemaan hyvin lyhytaikainen mutta harvinaisen tapahtumarikas elämänvaihe.

Ystävättäreni seurasivat ihmeissään ja suuren huolen vallassa, kun minusta, sivistyneestä kolmikymppisestä naisesta, kuoriutui muutaman päivän kuluessa ylikierroksilla käyvä pimu. Eroprosessia tuntemattomat ystävättäreni olivat lähes poikkeuksetta kauhuissaan: useimmat heistä yrittivät pikaisesti saada minua takaisin ruotuun.

Kokeneemmat kaverini tyytyivät vain naurahtelemaan toilailuilleni ja muistuttamaan minua suojaseksin tärkeydestä.

Pidin hyperventilaatiokauteni aikana äärimmäisen rasittavana sitä, että osa ystävättäristäni katsoi asiakseen moralisoida minua. Jälkiviisaana voin toki todeta, että he olivat suurimmalta osaltaan oikeassa. Tästä huolimatta olen sitä mieltä, että uusiosinkun tulisi saada ottaa hyperventilaatiokaudestaan kaikki paukut irti. Paluu arkeen on joka tapauksessa edessä, ja raskas eroprosessi täytyy ennemmin tai myöhemmin viedä loppuun.Hetkellisestä kepeyden tunteesta nauttiminen on viisainta mitä vastaeronnut voi tehdä. Taloudelliset tappiot ovat hyperventilaatiokauden väistämättömiä seurauksia, mutta niitä suurempia vahinkoja tuskin pääsee tapahtumaan.

Sitä paitsi: ne iskemättömät iltapuvut voi aina myydä netissä uusille uusiosinkuille.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.