Uusiutuva energia tuo työtä ja toimeentuloa

Hallitusohjelman tavoitteet uusiutuvan energian lisäämiseksi ovat huikeat. Vuoteen 2030 mennessä uusiutuvan energian osuus energian käytöstä nousee yli 50 prosenttiin ja omavaraisuus yli 55 prosenttiin.

Tämä perustuu erityisesti bioenergian ja muun päästöttömän uusiutuvan energian tarjonnan lisäämiseen. Suurimmat mahdollisuudet ovat nestemäisten biopolttoaineiden ja biokaasun tuotannon ja teknologian kasvattamisessa. Uusiutuvien polttoaineiden osuus vuoteen 2030 mennessä nostetaan 40 prosenttiin.

Mitä tämä tarkoittaa Keski-Suomessa?

Tulevaisuudessa näet pikkuteitä ajellessasi yhä useammin metsäkonekuskin pistävän ensiharvennusmetsiä kuntoon. Metsänomistajat saavat puuta kaupaksi.

Kuljetusyrittäjät saavat töitä, kun puuta korjataan ja kuljetetaan tehtaille ja laitoksiin. Tuotekehitystä tarvitaan aina metsävaratietojen huomioimisesta ja uudentyyppisestä korjuukalustosta energiantuotantolaitoksien teknologiaan asti.

Näen silmissäni myös biokaasun jakeluverkon laajenemisen Keski-Suomessa. Tällä hetkellä meillä on vain kaksi biokaasun tankkausasemaa, Leppävedellä ja Joutsassa. Kuitusen Taksi saa kaverikseen monia biokaasun tankkaajia.

Olen iloinen, että Keski-Suomen liitto on lähtenyt asian taakse. Se mahdollistaa autokannan siirtymistä uusiutuvalla toimivaksi. Tämä antaa mahdollisuuksia sekä isoille että maatilakokoluokan toimijoille.

Biomassaa riittää mm. pelloista, lantaloista, jätteistä ja järvistä. Ravinteet pistetään kiertoon ja energia talteen. Teknologiaa tullaan tarvitsemaan ketjun joka vaiheessa. Tätäkin osaamista Keski-Suomesta löytyy alan uranuurtaja Erkki Kalmarin perustamaa Meteneriä myöten.

Kansalaisten voimaa ei pidä väheksyä. Aurinkopaneeleita alkaa ilmestyä katoille ja uudentyyppisiä tuuliturbiineita jopa kotitalouksiin.

Kokonaisia kaupunginosia suunnitellaan energiatehokkaiksi ja omaa energiaa tuottaviksi. Yhteisöt hankkivat yhteislaitteita. Tämä ilmiö kannattaa yritysten hyödyntää.

Tavoitteet ovat selkeät ja keinoja niihin pääsemiseksi on jo alettu valmistella vauhdilla. Meillä on selkeä suunnitelma, miten asioissa edetään.

Tänä vuonna valmistelemme energia- ja ilmastostrategiaa. Valmistelu on avointa ja strategiatyöhön voi osallistua kuka tahansa. Taustatietoa ja pohjaselvityksiä löytyy työ- ja elinkeinoministeriön (TEM) sivuilta. Kannustan ottamaan niihin kantaa.

Saimme hallitusneuvotteluissa ohjattua rahaa Maatilatalouden kehittämisrahastoon, MAKERA:an. Nyt on syytä huolehtia, että hajautetun energian hankkeet lähtevät liikkeelle.

Maatilat ovat nyt fossiilisen energian käyttäjiä sen sijaan, että voisivat tuottaa uusiutuvaa muille. MAKERA:n ehtoja tulee tarkistaa niin, että energiaa voi myydä ulkopuolisille.

Tällä hetkellä tukea saa vain, jos käyttää kaiken energian itse. Jos samat ehdot olisivat olleet vaikkapa Metsä Groupin Äänekosken tehtaalla, olisi investointi jäänyt toteutumatta.

Autoilu saastuttaa vähemmän, jos meillä on liuta uusiutuvia polttoaineita vaihtoehtoina. Haluan käyttövoimaveron pois biokaasulta. On todella omituista, että juuri kun ekoautoilu alkoi nousta, tämä vero mätkäistiin biokaasu- ja sähköautoille.

Trafin vuonna 2015 antama määräys helpotti kaikkein vanhimpien bensiinikäyttöisten autojen muuttamista etanoli-bensiiniautoiksi, uudemmilta tarvitaan vielä muuntotyön jälkeen tarkat laboratoriotestit. Tässäkin asiassa täytyy edetä.

Uusiutuvien polttoaineiden jakeluvelvoite, lupakäytäntöjen ja normien helpotus sekä pientuottajien mahdollisuus tuottaa verkkoon energiaa lisäävät uusiutuvien energialähteiden käyttöä.

Valitettavasti metsäenergian kanssa toimivien tilanne on vielä erittäin vaikea. Onneksi hakesähkön tuotantotuki nousi maaliskuun alusta.

Haluaisin, että vero-ohjausta ja kannustimia ja jopa velvoitteita otettaisiin käyttöön pikavauhdilla. Valitettavasti monet kaupungit lämmittävät vielä kivihiilellä ja monet kuntakiinteistöt ja lähes 200 000 omakotitaloa käyttävät öljyä.

Jotta energia olisi kestävästi tuotettua, puun täytyy tulla PEFC-sertifioiduista metsistä. Näin voimme turvata metsien säilymisen ja luonnon monimuotoisuuden.

Olen ylpeä siitä, että Keski-Suomi on oppilaitoksia myöten eturintamassa uusiutuvan energian kanssa. Tarvitsemme mukaan kaikkien tahojen osaamisen. Yhteistyö kantaa!

Kirjoittaja on keskustan

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.