Uutiset kuin elokuvaa

Toimituksilta tivataan usein uutiskriteereitä ja uutiskynnystä.

Vastaaminen on helppoa – periaatteessa. Sen kun selailee pomojen laatimia tyylikirjoja. Uutinen on sanakirjamääritelmän mukaan uutta, totuudenmukaista ja merkityksellistä tietoa. Uutistoimisto STT listaa uutisen kriteereiksi merkittävyyden, kiinnostavuuden, ajankohtaisuuden ja läheisyyden.

Kelpo listaus, vaan ei koko totuus. Kun katsoo tv-uutisia tai lukee lehtiä, vaikuttaa uutisoinnin taakse kätkeytyvän myös salatumpi kriteeri. Käytän termiä elokuvamaisuus tai tarinallisuus. Pointti on siinä, että merkityksettömänkin tapahtuman uutisarvo nousee, jos se voidaan kuvata mukaansatempaavasti.

Vilkaiskaapa uutisvirtaa.

Arvokuljetusauton ryöstö, jossa ei saatu saalista, kukaan ei loukkaantunut ja tekijät saatiin kiinni. Todella elokuvamaista kamaa. Iso uutinen.

Jari Aarnion oikeudenkäynti, jossa ei tapahtunut mitään uutta. Tuomiot annetaan myöhemmin, vyyhti on edelleen epäselvä. Vaan jännä elokuva tulisi tästäkin. Iso uutinen.

Axl Smithin salakuvausjupakka, Ruotsin kuninkaallisten perheenlisäys, Raimon kimppuun hyökännyt ukkometso... Lähes merkityksetöntä tietoa, mutta vähintään pienelokuvan aiheita.

Nyt tietysti pitäisi sanoa, että hyi hyi. Huonot kollegani pilaavat journalismin maineen ja arvovallan.

En sano. Elokuvamaiset uutiset voivat hyvinkin olla turhia, mutta yleensä ne ovat myös kiinnostavia. Ja journalismi on pohjimmiltaan kiinnostusbisnestä, sanovat tosikot mitä tahansa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.