Uutispäivä tänään

Television pääuutislähetys kertoo sohvalla löhöäville millainen uutispäivä tänään meillä ja maailmalla on. Keskiviikon pääuutinen oli luonnollisesti Haitin maanjäristys. Pienestä Haitista on tähän asti tiennyt voodoon ja zombit, mutta nyt selviää karmealla tavalla sekin, miten köyhä maa sijaitsee kohtalokkaasti kahden mannerlaatan välissä.

Raju maanjäristys tuossa kaksi kertaa Ahvenanmaan kokoisessa valtiossa on surullista katsottavaa.

Tuhoisa luonnonmullistus on myllännyt pääkaupungin röykkiökasoiksi, joiden seassa henkiin jääneet ihmiset yrittävät selvitä.

Television katsoja pystyy näkemään ja kokemaan vain hitusen siitä inhimillisestä hädästä, minkä ehkä satatuhatta ihmistä surmannut järistys sai aikaan.

Onneksi maassa olevalla kahdella suomalaisella ei ole hätää.

TOISENA PÄÄUUTISENA ovatkin Helsinki-Vantaan lentokentän jumiin jääneet matkalaukut. Terminaalin lattian peittävät laukut kuvaavat suomalaisia uhreja. Lämpimässä hallissa omistajiaan odottelevat laukut ovat jo uhka Suomi-kuvalle.

Hyvä että selvitysmies on aloittanut työnsä.

Lentäminen voi tuntua monesta suomalaisesta eliitiltä, jolloin lentokentän arki on yhtä kaukana kuin Haiti.

Paljon läheisemmäksi me koemme uutiset lääkäreistä ja hoitajista, sillä jokainen meistä tarvitsee heidän asiantuntemustaan ja apuaan enemmän tai vähemmän.

Näitähän uutisia on viime aikoina riittänyt. Uutiset valelääkäristä ja hautaajahoitajasta on varmasti välitetty ulkomaille. Niissä on dramatiikkaa.

HAITIN KOKOISESTA tragediasta meillä ei ole kyse. Ainakin tekotohtorin kohdalla on noloa myöntää, että näinkin pääsee käymään. Kaikesta valonnasta huolimatta. Viranomaiset ja Lääkäriliitto on vedetty kameroiden eteen ihmettelemään ja pahoittelemaan.

Yksi valelääkäri saanee aikaan sellaisen tornadopuhdistuksen, että se viimeinenkin tekolääkäri kaivetaan vaikka haudasta ylös.

Uutiset hoitajan tekemistä surmista tuntuvat uskomattomilta. Miten joku voi vuosikausia tehdä rikoksia jäämättä kiinni? Miksei kukaan pysäytä häntä? Ehkä tästäkin opitaan.

Pelko valkotakkisia kohtaan voi johtaa siihen, että vanhukset eivät enää uskalla pyytää apua. Vuodeosastoilla tai vanhainkodeissa pelätään iltapalaan ujutettuja pieniä lähtöpillereitä.

VAIKKA USKOA luotettavaan terveydenhuoltoon on horjutettu, valtaenemmistöllä terveydenhuollossa työskentelevistä on korkea ammattitaito ja etiikka.

Jään odottamaan sohvalle hyvää terveysuutista: iästä, varallisuudesta ja asuinpaikasta riippumatta, kaikki saavat hyvää hoitoa ja ystävällistä kohtelua.

Kirjoittaja on Keskisuomalaisen toimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.