Uutta ekosysteemiä ei tullut

New Yorkissa Madison Avenuella on 184 metriä korkea pilvenpiirtäjä. Rakennus oli valmistuessaan vuonna 1983 yhden aikakauden huipentuma. 41-kerroksinen loistelias pilvenpiirtäjä rakennettiin IBM:n pääkonttoriksi. Yhtiö oli 1980-luvulla tietotekniikan valtias. Sen suuret tietokoneet ja pc-koneet olivat ihailtuja ja haluttuja.

Kun kävelin rakennuksen ohitse kesäkuussa, loisto oli jo kadonnut. IBM joutui myymään talon vuonna 1994. IBM on edelleen tietotekniikka- ja ohjelmistoyhtiö, mutta kukaan alle 30-vuotias ei sitä tunne.

Nokia oli loistonsa huipulla vuosituhannen vaihteessa. Kännykkämarkkinoiden valtiaaksi nousseen yhtiön arvo oli parhaimmillaan yli 220 miljardia euroa. Nokia myi kännykkänsä viime vuonna Microsoftille 5,5 miljardilla eurolla. Väliin mahtui menestystä mutta myös valtavasti Nokian johdon virheitä.

Kännyköiden myynti Microsoftille oli pelastautuminen pois tappioista. Kauppasummaa on kehuttu suureksi mutta sitä se ei ollut. Esimerkiksi vuoden 2007 viimeisen kolmen kuukauden aikana Nokia teki kännyköillä 2,5 miljardia euroa voittoa. Mutta sitten markkina muuttui.

Nokia tippui kyydistä, kun ihmiset halusivat mennä kännykällä nettiin. Kosketusnäyttö oli in ja Nokia out. Nokialla oli satoja erilaisia puhelimia, eikä kukaan enää erottanut niitä toisistaan. Ja mikä pahinta, kännyköiden ohjelmisto happani käsiin eikä siitä ollut nettikäyttöön.

Keskiviikkona Microsoft kertoi käytännössä Nokialta ostamiensa puhelinten lopettamisesta. Yhtiö ei enää hae kasvua laitevalmistajana vaan panostaa ohjelmistoihin.

Lumioiden taru on ohitse 1–2 vuodessa. Microsoft myy nyt sekalaista palettia keskihintaisia puhelimia, sillä kahteen vuoteen Lumiasta ei ole tullut uutta huippumallia. Sekin kertoo, että tarina on ohitse. Ehkä yhtiöltä tulee vielä joku ”huippumalli”, mutta se tuskin saavuttaa enää asemaa markkinoilla.

Lumioilla on 2,3 prosentin markkinaosuus. Tämä tarkoittaa, että kolmatta ekosysteemiä ei syntynyt Googlen Androidin ja Applen iOSin rinnalle.

Microsoft on menettänyt pelin. Se ei myöskään ole onnistunut tableteissa. Yhtiö nojaa tietokoneiden Windows-käyttöjärjestelmään ja erilaisiin yritysohjelmistoihin.

Pöytätietokoneiden ja kannattavien tietokoneiden myynti laskee. 5–10 vuoden kuluttua hyvin harvassa perheessä on enää perinteinen tietokone. Ne korvataan kätevämmillä tableteilla sekä kännyköillä.

Microsoftille käy kuin IBM:lle. Entinen jättiläinen katoaa sivukaduille eritysohjelmistojen tekijäksi.

Nokia on onnistunut historiansa aikana muuttumaan monta kertaa eri yhtiöksi. On ollut puunjalostusta, gummitehdasta, kaapelitehdasta, kumisaapastehdasta, rengastehdasta, televisiotehdasta, tietokonetehdasta, kännyköitä ja nyt puhelinverkkoyhtiö.

Yrityksiä syntyy ja kuolee. Moni yritys elää pitkään, mutta suuruuden vaihe on lyhyt. Nokialla se vaihe on ohitse ja Microsoftilla se on menossa ohitse.

Nokia lopetti vuonna 2009 Jyväskylän yksikön Mattilanniemessä. Se viimeistään kertoi, että loppu oli alkanut.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.