Vääränlaiset mielikuvat aiheuttavat ongelmia

Monissa Euroopan maissa koirat ovat jo pitkään olleet tervetulleita ravintoloihin, baareihin, konditorioihin ja tietysti terasseille sekä tavernoille.

Vuoden vaihteessa voimaan tullut uusi laki sallii koirakansalaisten ravintolavisiitit myös täällä Suomessa.

Lakimuutos yksinään ei kuitenkaan takaa koirille oikeutta ravintolan perheillalliselle tai ystävien kesken nautittavalle lounaalle, vaan jokainen ravintola voi edelleen itsenäisesti päättää ovatko koirat tervetulleita.

 

Lähikuukaudet tulevatkin olemaan todellinen valinnanpaikka monelle ravintolalle. Koirat sisään vai koirat ulos? Veikkaan, että ainakin useille terasseille nelijalkaiset ovat tervetulleita, mutta ravintolasali voikin olla toinen jo juttu. Keravalta löytyy ravintola, jossa koirille on jopa oma ”ruokalista” ja tarjolla on ainakin broilerin sydämiä ja vesipuhvelin mahaa.

Pidän peukkuja, että rohkeita ravintolapäälliköitä löytyy myös Keski-Suomesta ja koirien päästämistä ravintoloihin uskalletaan ainakin kokeilla. Yökerhot ovat sitten asia erikseen, niiden melu ja rauhattomuus eivät ole koiria varten.

 

Sitten siivekkäiden pariin. Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liitto SEY ja Lemmikkilinnut Kaijuli ry kirjoittivat tammikuussa avoimen kirjeen Keltaiselle Pörssille, joka niiden mielestä mainosti kyseenalaisella tavalla omaa palveluaan. Tässä keskustelua herättäneessä mainoksessa on sinikelta-ara vieressä teksti ”Kaipaatko juttuseuraa?”

Meistä monella on käsitys isosta papukaijasta, joka laukoo hassuja kommentteja tai härskejä sanoja. SEY ja Kaijuli muistuttavat kirjeessään, että läheskään kaikki papukaijat eivät koskaan opi puhumaan, ja nekin linnut, jotka oppivat, ovat haastavia lemmikkejä, joiden hoitoon pitää perehtyä.

 

Viihdeteollisuus ja media luovat usein vääriä mielikuvia eläimistä. Tämä on harmillista ja aiheuttaa paljon ongelmia, sillä väärien mielikuvien ja odotusten pohjalta hankittu lemmikki päätyy usein kodinvaihtajaksi, pahimmassa tapauksessa kiertolaiseksi. Vähintään yhtä huono tilanne on, jos eläin elää koko elämänsä vääränlaisissa oloissa, väärin ruokittuna ja vailla lajille tyypillisiä virikkeitä.

– Meillä on vain pieniä lintuja, kuten undulaatteja, kanarialintuja ja peippoja. Isoja lintujakin kysellään, mutta ne vaativat niin paljon tilaa ja virikkeitä, että niitä ei voi pitää kaupassa. Suurin osa ihmisistä on perehtynyt lintulajiin, jota on hankkimassa, mutta eivät kuitenkaan kaikki, kertoo Maiju Karppinen, toinen Keljon Faunattaren yrittäjistä.

Karppisen mukaan väärät mielikuvat ovat tiukassa ihmisten mielessä ja silloin eläimiä myyvän henkilön vastuulla on yrittää oikoa niitä. Esimerkiksi hän nosta tilanteen, jossa asiakas haluaa ostaa vain yhden undulaatin.

– Undulaatti tarvitsee kaverin ja tätä joutuu joskus selittämään ihmisille. Myös suurempaa häkkikokoa joutuu joskus perustelemaan, mutta aika hyvin ihmiset ymmärtävät, kun asioita selittää. Lintujen pitämisessä moni asia on muuttunut, jos vertaa vaikka 1980-lukuun, nyt tietoa on paljon enemmän, Karppinen sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.