Väärin vaatetettu

Naisten pukeutuminen on ongelma, oltiinpa missä päin maailmaa tahansa. Ei saa pukeutua liian paljastavasti! (Tai tulet raiskatuksi.) Ei saa pukeutua liian peittävästi! (Tai olet poliittinen uhka.)

Naiset ovat edelleen holhouksenalaisia, olivatpa he länsimaisia, islamilaisia tai mitä muuta uskontokuntaa tahansa.

Kanadalaiset naiset saivat holhouksesta ja pukeutumisohjeista tarpeekseen viime tammikuussa, kun torontolainen poliisiviranomainen neuvoi naisia välttämään "lutkamaista" pukeutumista, ettei heitä raiskattaisi (Helsingin Sanomat 13.6.).

Naiset perustivat ns. lutkaliikkeen, joka muistuttaa, että vaatteet eivät raiskaa ketään. Kansalaisliike järjestää provosoivia mielenosoitusmarsseja eri puolilla maailmaa - viimeksi Lontoossa ja syksyllä myös Suomessa. Naiset pukeutuvat marssille lutkiksi. Huomiota herättävällä pukeutumisella alleviivataan, että raiskaus on tekijän, ei uhrin, rikos.

Vuoden poliisiksikin valittu suomalainen naispoliisi on myös luennoinut kanssasisarilleen hillityn pukeutumisen tärkeydestä raiskauksen ehkäisemiseksi.

VAATEVALINTOJA arvostelemalla viranomaiset syyllistävät uhrin. Ja eläimellistävät miehet.

Tällaisessa asetelmassa miehille nurinkurisesti ikäänkuin annetaan lupa raiskata. Lutkaliikkeen ajatus siitä, että vaatteet eivät raiskaa ketään, ei tosiaankaan tunnu olevan kaikille aivan kirkas. Siksi näköjään tarvitaan lutkaliikkeen kaltaista herättelijää.

EUROOPASSA monien maiden poliittinen johto on mieltänyt islamilaisten naisten huivit ja kaavut uhkaksi ja niiden käyttö on haluttu kieltää. Näin on toimittu muun muassa Ranskassa. Länsimainen (mies) vaatii siten islamilaisille naisille valinnanvapautta pukeutumisessa. Tarkoitus lienee hyvä - aivan kuten "omille" eli länsimaisillekin naisille annetuissa pukeutumisohjeissa.

Mutta tällöin niin länsimaisten kuin islamilaisten naisten vaatetuksen valinnanvapaus pyrkii olemaan länsimaisten (miesten) taskussa. "Omille" sanotaan, että pistäkää päällenne enemmän vaatetta ja islamilaisille, että vähentäkää rättejänne.

Ja samanaikaisesti paheksutaan sitä, että länsimaiset naiset joutuvat peittämään päänsä, kun he vierailevat islamilaisissa maissa.

Ja islamilaiset miehet tietysti hermostuvat siitä, että "heidän" naisilleen annetaan pukeutumisohjeita yrittämällä kieltää huivien ja kaapujen käyttö.

PUKEUTUMISOHJEITA satelee siis puolin ja toisin ja pahimmillaan naisille jää vain määräyksien toteuttaminen. Lutkanaiset edes yrittävät taistella tätä holhoamista vastaan.

Se on ainakin varmaa, että islamin naisten asema ei parane (ainakaan?) sillä, että länsimaiset (miehet) ohjeistavat, miten naisen tulee pukeutua. On naiivia ajatella, että käytäntö muuttuisi pelkästään länsimaiden käskystä.

Kevyesti pukeutuneita, raiskatuksi joutuneita naisia on syytetty naiiviudesta ja näin vieritetty syy tapahtuneesta heidän omille niskoilleen.

Miksi vaatetuksen valinnanvapaus ei koske myös länsimaisia naisia? Miten vaate voisi antaa luvan väkivaltaan?

Kirjoittaja on Keskisuomalaisen pääkirjoitustoimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.