Vähempi parempi

Taas on yksi niistä ajoista vuodessa, jolloin kaikki laihduttavat. Avasin yhtenä päivänä epähuomiossa erään iltalehden sivun internetistä, ja näin etusivulla uutisen laihduttamisesta. En tiedä mikä minuun meni, kun vielä lukaisin uutisen läpi, vaikka tiesin sen alunperinkin olevan virhe. Uutisessa esiteltiin kaikkia mahdollisia laihdutuskuureja, joita julkkikset olivat noudattaneet.

Miksi oma keho pitää laittaa kauhean rääkkäyksen alle? Miksi pitää jättää rasvoja ja muita ruoka-aineita syömättä? Edes terveen ihmisen elimistö ei kestä sitä että syödään niin vähän, että henkilö tekisi mitä vaan jopa leivänmurusesta. Sitten on taas näitä nimeltä mainitsemattomia karppauksia ja muita, joissa ei syödä niitä ruoka-aineita mitä elimistö tarvitsisi. Jos en kovin väärin muista, kun on ollut syömättä tiettyä ruoka-ainetta jonkin aikaa, siitä normaaliin ruokavalioon palaaminen saattaa lihottaa kaksin verroin.

Joka kerta kun uutisoidaan mullistavista laihdutussuorituksista, kerrotaan, että ne on tehty lääkärin valvonnassa. Harvemmin normaali kaduntallaaja, joka yrittää samaa, saa tohtorin seuraamaan hänen puuhiaan. Mistä sitäkään tietää, onko kukaan lääkäri oikeasti seurannut julkkiksen dieettiä? Niin saatetaan kertoa, että kuulostaisi järkevälle.

En tarkoita että laihduttaminen ja kuntoilu olisivat pahasta. Päinvastoin! Kaikki mikä lisää omaa terveyttä ja kuntoa on tärkeää. Mutta kannattaa muistaa omat rajansa, mihin pystyy ja mihin ei. Jotkut kestävät paremmin kuin toiset. Kuitenkin, hyvät ihmiset, olen mietiskellyt pitkään tuloksetta ja turhaan tätä asiaa. Mitä tapahtui vanhan kunnon ”syö vähemmän kuin kulutat” -buumille? Se olisi järkevin ja terveellisin vaihtoehto.

Kirjoittaja opiskelee Kuokkalan koulun 9. luokalla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.