Välimeren rannoilla myrskyää

Poliittiset talvimyrskyt riepottelevat Välimeren eteläisiä ja itäisiä rantoja.

Vakavin tilanne on Tunisiassa, jossa mellakoissa on kuollut kymmeniä ihmisiä. Torstaina maata vuodesta 1987 johtanut itsevaltainen presidentti Zine al-Abidine Ben Ali lupasi laskea peruselintarvikkeiden hintoja ja kielsi turvallisuusjoukoilta tuliaseiden käytön mielenosoittajia vastaan levottomuuksien rauhoittamiseksi.

Hän myös lupasi hallituksensa kunnioittavan vastaisuudessa sananvapautta. Perjantaina presidentti erotti koko hallituksen ja määräsi ennenaikaisista parlamenttivaaleista. Myönnytykset tulivat kuitenkin liian myöhään, sillä vaatimukset kaduilla olivat jo vaihtuneet työllisyydestä vallanvaihtoon. Myöhään illalla presidentti oli jo lähtenyt maanpakoon ja maa oli julistettu poikkeustilaan.

RUOKAMELLAKAT ovat olleet verisiä myös naapurimaassa Algeriassa peruselintarvikkeiden hintojen tuplaannuttua alkutalvesta.

Tunisian tavoin myös Algeria kärsii vakavasta nuorisotyöttömyydestä. Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n mukaan algerialaisista 70 prosenttia on alle 30-vuotiaita ja heistä viidesosa on työttöminä. Koko maan työttömyys voi olla jopa 25 prosenttia.

Algeriaa on vuoden 1999 ilmeisen vilpillisistä vaaleista lähtien johtanut vallan käsiinsä keskittänyt presidentti Abdelaziz Bouteflika. Hänen kolmaskin kautensa presidenttinä toteutui perustuslain muutoksella, jonka presidentti ajoi läpi vuonna 2008.

Kolmas Atlas-maa Marokko syyttää puolestaan miehittämänsä Länsi-Saharan marraskuisten levottomuuksien lietsonnasta naapuriaan Algeriaa. Marokon armeija tukahdutti väkivalloin mielenosoitukset, joita kuvattiin Länsi-Saharan miehitysajan suurimmiksi.

JÄNNITYS kasvaa myös Välimeren itäpäässä.

Libanonissa pääministeri Saad Haririn hallitus kaatui viikolla Hizbollah-liikkeen ja sen liittolaisten ministerien joukkoeroon, jonka syynä olivat kiistat entisen pääministerin Rafik Haririn murhan tutkimuksista. Uuden hallituksen kokoaminen vie kuukausia ja pelot uudesta sisällissodasta ovat taas heränneet eloon.

Egyptissä itsevaltainen presidentti Hosni Mubarak, 82, on hallinnut poikkeustilavaltuuksin jo 30 vuotta.

Egyptissä ei ole nähty ruokamellakoita, vaikka yhdeksän kymmenestä työttömästä egyptiläisestä on alle 30-vuotiaita - ikäryhmää, johon yli 80 miljoonasta egyptiläisestä kuuluu lähes kaksi kolmasosaa. Naapurimaiden esimerkki voi kuitenkin synnyttää liikehdintää, joka kanavoituu suoraan poliittisiksi vaatimuksiksi. Yhtenä polttoaineena voisi olla työttömyys, toisena uskonto.

Kymmenesosa egyptiläisistä on kopteja, ja Egyptin koptikirkkoon uutenavuotena tehty terrori-isku voi hyvinkin olla jopa uskonnollisen sisällissodan alkusoittoa.

UUTISET Välimeren piiristä ovat erityisen ikäviä Yhdysvalloille, sillä ne tulevat peräjälkeen Valkoisen talon maltillisiksi luokittelemista arabimaista aikana, jolloin poliittisia voittoja kipeästi tarvitsevan presidentti Barack Obaman Lähi-idän rauhanavaukset kangertelevat muutenkin.

Kirjoittaja on Keskisuomalaisen pääkirjoitustoimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.