Värikkyys voittaa mustavalkoisuuden

Kaikista meistä on jossain vaiheessa elämää tuntunut, että meidän pitäisi olla samanlaisia kuin joku muu. Joku on saattanut painostaa harrastamaan samaa lajia tai kuuntelemaan tietynlaista musiikkia, jotta ”kuuluisi porukkaan”.

Olemme kaikki erilaisia sisältä ja ulkoa. Kuitenkin tuntuu, että haluamme olla väkisin samankaltaisia. Laitamme tietystä kaupasta ostetut vaatteet päälle, ostamme samanlaiset kännykät, puhumme samalla tavalla. Toisten matkiminen on helppoa. Sinun ei itse tarvitse miettiä mitä ajattelet tai sanot, kopioit sen vaan muilta.

Olen huomannut, kuinka jotkut haukkuvat ihmistä, joka pitää erikoisista asioista tai on ulkonäöltään persoonallinen. Se ärsyttää minua. Olen miettinyt motiivia sen takana, enkä ole saanut päähäni mitään järkevää tai oikeutettua syytä.

Mitä väliä sillä on, meikkaako lukiossa opiskeleva tyttö tai aloittaako yläkoululainen poika ratsastuksen? Ei mitään! Mitä ihmiset saavat siitä, että he mollaavat muita erilaisuuden takia? Paremman mielen? Hyvän maineen? Miksi kiusoittelemme ihmisiä, jotka ovat rohkeita ja erilaisia? Olemmeko niin itserakkaita, että haluamme muiden olevan samanlaisia kuin itse olemme? Olemmeko kateellisia heidän rohkeudestaan ja peitämme oman epävarmuutemme sanomalla ei-niin-kauniita asioita ihmiselle, jolla on kaksin verroin uskallusta itseemme verrattuna? Onko niin vaikeaa pitää vain suunsa kiinni?

Joku varmasti miettii tälläkin hetkellä, mitä harrastaisi tai minkä pyörän ostaisi. Voi olla, että hän tekstaa kaverilleen ja kysyy, mitä hän tekisi. Yhden asian minä voin sanoa: tee mitä itse haluat! Sinun ei tarvitse kysyä, mitä muut tekevät.

Ole oma itsesi ja luota päätökseesi. Huomaat kyllä, että se on parempi vaihtoehto kuin kavereiden matkiminen. Et huomaa sitä ehkä heti, mutta joskus.

Toivon, että jonakin päivänä ihmiset alkaisivat arvostaa persoonallisuutta. Annetaan muiden tehdä, mitä he haluavat, liittyi se sitten harrastuksiin, musiikkimakuun tai mihin tahansa. Nämä ovat ihmisten omia asioita, muilla ei ole oikeutta tuomita niitä.

Meille on annettu elämä sen takia, että olisimme omanlaisiamme. Se, miten elämme elämäämme, tekee meistä ainutlaatuisia, ja meidän pitäisi olla ylpeitä siitä. Erilaisuus tekee maailmasta värikkään ja viihtyisän. Älä pakota itseäsi tai ketään muutakaan ahtaaseen muottiin. Sinäkin voit tehdä maailmasta värikkäämmän, ole vain oma itsesi ja hyväksy muiden erilaisuus.

Jos sinulla on taipumus luoda mielessäsi arvostelevia ajatuksia, yritä päästä niistä eroon.

Kirjoittaja opiskelee Mannilan koulun 9. luokalla Jyväskylässä. Keskisuomalainen julkaisee sanomalehtiviikolla nuorten kirjoittamia kolumneja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.