VR tulee, minä pelkään

Tulevaisuudentutkijat, teknologia-alan visionäärit ja mediapomot ovat harvoin jostakin asiasta niin yksimielisiä kuin tästä: virtuaalinen todellisuus (virtual reality, VR) on iso juttu. Tyypillisin virtuaalisen todellisuuden sovellus on 360-asteiset virtuaalilasit kuulokkeilla, mutta myös muita aisteja voidaan simuloida.

Viime aikoina on ennustettu, että virtuaalinen todellisuus mullistaa ainakin mainostamisen, matkailun, median ja kaupankäynnin toimintatavat. Lisäksi osa tutkijoista uskoo, että virtuaalinen todellisuus on tehokas keino mielen ongelmien, esimerkiksi syömishäiriön, fobioiden tai sosiaalisten tilanteiden kammon hoitamiseen.

Mahdollisuuksien määrä on rajaton. Englantilainen pariskunta esitteli Guardianissa virtuaalisessa todellisuudessa järjestettäviä häitään. Niihin voi osallistua vaivattomasti myös maapallon toiselta puolen, eikä kenenkään tarvitse siivota juopuneen enon oksennuksia.

Kuulostaa hienolta. Itse olen kuitenkin teknologia-ahdistunut änkyrä. Pääsin tekemään kerran virtuaalimatkan Teneriffalle ja kokemus oli todella immersiivinen, virtuaalimaailmaan uppoutunut. Koin aidosti olevani muualla kuin kotini takapihalla.

Ensin kokemus ihastutti, sitten säikäytti. Olen huolestunut jo kännyköiden räpläämisen vaikutuksesta ihmisten psyykkeeseen, mutta virtuaalinen todellisuus on vielä paljon pelottavampaa. Miten virtuaalinen porno- tai väkivaltaviihde vaikuttaa ihmisiin? Mitä kun virtuaalinen raiskaus tuntuu raiskaukselta tai murha tuntuu murhalta?

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.