Vaalipäätös viime hetkellä

Eurovaalit ovat viikon päästä sunnuntaina, mutta suurin osa suomalaista ei ole vielä päättänyt, ketä aikoo äänestää. Viime hetken vaalikampanjoinnin merkitys nouseekin suureksi. Näkyvimmin esillä olevat ehdokkaat keräävätkin todennäköisesti suurimmat äänimäärät. Tämän takia eurovaaleissa korostuu ehdokkaan tunnettuus ja mainonnan määrä.

Tietoykkösen Keskisuomalaiselle tekemän mielipidetutkimuksen mukaan 65 prosenttia suomalaisista ei vielä ole päättänyt ehdokastaan. Epätietoisten joukko on siis hyvin suuri.

Se voi tarkoittaa kahta eri asiaa.

Ehdokasvalinta on vaikeaa, koska valtakunnallisessa vaalissa ehdokkaat ovat etäisiä ja outoja. Tämä ehkä korostuu, koska puolueiden kampanjointi on ollut vaisua.

Äänestäjät myös haluavat katsoa viime hetkeen saakka, ketä äänestävät. Tällöin äänestyspäätös syntyy lopulta mielikuvien ja jonkinlaisen kasvojen tuttuuden perusteella.

Toinen vaihtoehto on ikävä. Voi myös olla, että tietämättömyys omasta ehdokkaasta tarkoittaa sitä, että yllättävän moni suomalainen ei aio äänestää. Viime kerralla eurovaaleissa äänesti 38,6 prosenttia suomalaisista. Edes korkeimmilla alueilla äänestysaktiivisuus ei ylittänyt 50 prosenttia.

Nuoret miettivät vielä ehdokastaan. Alle 30-vuotiaista vain 10 prosenttia on päättänyt, ketä äänestää. Myös 30–44-vuotiaat ovat vielä katsomossa. Vain 13 prosenttia on tehnyt ehdokasvalinnan. Yli 70-vuotiaista sen sijaan 41 prosenttia tietää ehdokkaansa.

Eurovaalit keräsivät Suomessa vahvan ehdokasjoukon. Ehdolla on toistakymmentä nykyistä tai entistä ministeriä. Myös kansanedustajia on vaalissa paljon. Listoilta löytyy myös ainakin kolme puolueensa entistä puheenjohtajaa (Tarja Cronberg, Anni Sinnemäki ja Paavo Väyrynen). Ja joukossa voi olla myös yksi tuleva puolueensa puheenjohtaja eli Alexander Stubb.

Henna Virkkusella (kok.) on hyvät mahdollisuudet tulla valituksi EU:n parlamenttiin. Kokoomus saanee 3–4 neljä paikkaa ja niistä kamppailevat Stubbin jälkeen tiukimmin Virkkunen, Eija-Riitta Korhola, Sirpa Pietikäinen ja ehkä Pia Kauma. Virkkusen läpimeno vaatii erittäin hyvän äänisaaliin Keski-Suomesta ja toisaalta tasaisesti kannatusta koko maasta.

Virkkusen jokerikortti on kuntauudistus. Kääntyykö se hänelle eduksi vai haitaksi?

Keski-Suomen kannalta olisi aika saada maakunnasta eurokansanedustaja. Se loisi maakunnan päättäjäpiiriin tähän suuntaan tarvittavaa syvyyttä.

Myös Timo Harakalla (sd.) on vahvaa kannatusta. Hän on Keski-Suomesta nimetty ehdokas, vaikka pitkään Helsingissä asuneena toimittajana ei olekaan aivan tämän maakunnan perinteinen ehdokas. Äänekoski-sympatiat omaavana hänellä on maakunnassa kannatusta. Kansanedustaja Tuula Peltonen (sd.) Jämsästä kerää oman osansa äänistä.

Kansanedustaja Eila Tiaisella (kesk.) on mahdollisuus kohtuullisen hyvään kannatukseen. Samoin keskustan nousevalla nuorella ehdokkaalla Petri Honkosella.

Perussuomalaisissa Toimi Kankaanniemen ja Mauno Vanhalan kisa on erittäin mielenkiintoinen. Se voi pedata myös eduskuntavaaleja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.