Vaalit riitelyn lomassa

Yhdysvaltain tiistaiset välivaalit ovat jälleen kansanäänestys istuvan presidentin politiikasta.

Yhdysvallat on presidenttivaltainen maa. Presidentin virkakausi on neljä vuotta. Kongressivaalit järjestetään joka toinen vuosi, ja istuvan presidentin politiikkaa arvioidaan varsinkin välivaaleissa. Yleensä vaalit häviää se puolue, joka on isäntänä Valkoisessa talossa. Varsinkin kun istuvan presidentin toinenkin virkakausi on loppusuoralla eikä hän voi enää asettua ehdokkaaksi, katseet politiikassa alkavat jo suuntautua aikaan hänen jälkeensä.

Yhdysvaltain viimeaikaisista presidenteistä Bill Clinton menetti kongressin molempien kamarien eli senaatin ja edustajainhuoneen enemmistön välivaaleissa vuonna 1994 ja George W. Bush vuonna 2006.

Edellisissä välivaaleissa vuonna 2010 demokraatit menettivät enemmistönsä edustajainhuoneessa. Heille olisi tärkeää säilyttää enemmistönsä senaatissa.

Se voi olla vaikeaa. Ennusteiden mukaan republikaanit pitävät edustajainhuoneen ja saavat niukan enemmistön myös senaattiin. Vaikka presidentti Barack Obama voi kirjata myös joitakin tuoreita saavutuksia kuten talouden vähittäisen elpymisen, työttömyyslukujen laskun ja keskuspankin pitkän elvytysohjelman päättymisen, hänestä voi tulla ”lame duck” eli ”rampa ankka”, toimintakykynsä menettänyt, väistyvä johtaja.

Demokraattien tappio myös senaatissa tietäisi sitä, että kiistely kongressin sisällä vaihtuisi valtataisteluksi koko kongressin ja presidentin välillä.

Obama voisi toki hallita asetuksin, mutta kongressi ei osoittaisi presidentin hankkeisiin varoja. Presidentti voisi puolestaan kaataa kongressin lakialoitteita veto-oikeudellaan ja jarruttaa kongressin aloitteellisuutta jättämällä lait allekirjoittamatta. Lainsäädäntötyö ei ainakaan vauhdittuisi.

Asetelman kärjistyminen näin ei tekisi hyvää Yhdysvaltain demokratialle, joka jo nyt on haastettu, kun väsymys repivään puoluepolitikointiin näkyy äänestäjissä yli puoluerajojen. Republikaanien hallitsema edustajainhuone on torjunut lähes kaikki Obaman aloitteet. Presidentin kannatusluvut liikkuvat 40 prosentissa, kongressin työhön tyytyväisiä kansalaisista on vain 12 prosenttia.

Senaattorien vaalissa ratkaisevia ovat ne kymmenkunta osavaltiota, joissa valituksi voi tulla kumman tahansa puolueen ehdokas. Kampanjointi on keskittynyt näihin vaa’ankieliosavaltioihin. Demokraattien vaalityötä ovat tehneet varsinkin Bill Clinton ja hänen puolisonsa Hillary Clinton, jota on arveltu demokraattien seuraavaksi presidenttiehdokkaaksi. Tärkeä kampanjahahmo on myös Barack Obaman puoliso, huomattavasti miestään suositumpi Michelle Obama.

Tähän saakka republikaanit ovat keskittyneet lähinnä Obaman vastustamiseen. Jos he pystyvät valtaamaan koko kongressin, heillä pitäisi olla tarjottavanaan myös uutta rakentavia ehdotuksia. Toisaalta Yhdysvaltain poliittinen historia osoittaa, että moinen poliittinen pattitilannekaan ei ole mitenkään tavaton eikä Yhdysvaltain hallinto ole sellaisesta halvaantunut. Suurella maalla on suuret toleranssit.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.