Vaaran merkkejä

Espanjasta on tulossa Euroopan seuraava koetinkivi. Maa ei selviä pitkään aikaan yksityissektorin ylivelkaantumisesta alkaneesta katastrofistaan ja pahin lienee yhä edessä. Pieni lisäongelma Espanjalle tulee myös siitä, että naapurimaan Portugalin talous rypee jo syvällä ja syvemmälle joutuu. Tällä viikolla euroalueen valtiovarainministerit sopinevat vakausrahastojen niin sanotun tulivoiman kasvattamisesta, väliaikaisesti –  kuten kulunut, toiveiden tynnyristä napattu sanonta kuuluu.

Espanjan tilannetta on pitkään tukenut vanha maine. Sen julkisen sektorin luvut olivat euroalueen mitassa hyviä ennen kuin kiinteistösektori romahti. Espanja vastaa siten jo pakkotuettua Irlantia, joka ei ole löytänyt kovaa maata jalkojensa alle kun julkisten menojen leikkaukset koko ajan kaventavat talouskasvun mahdollisuuksia. Suuri ero on se, että Espanja on paljon isompi talous ja ongelmat sen mukaisia.

 

Vastarannan kiisket Saksa ja Suomi ovat myöntymässä siihen, että euroalueen vakautusrahastojen, sekä nykyisen väliaikaisen että tulevan pysyvän, toiminta jatkuu rinnakkain toistaiseksi. Siten väliaikaisen 440 miljardin euron ja pysyvän mekanismin 500 miljardin euron rahoituskyky on yhteensä 940 miljardia euroa. Tosiasiassa se on 740 miljardia, sillä 200 miljardia väliaikaisen rahaston rahoitusvoimasta on jo sidottu.

Alkuperäisen suunnitelman mukaan väliaikaisen rahaston piti kyllä hoitaa jo ottamansa velvoitteet loppuun asti, mutta käyttämättömien valtuuksien oli tarkoitus siirtyä pysyvään mekanismiin. Päätökseen kyllä nytkin merkitään väliaikaisen rahaston umpeutumisaika, mutta sillä paragrafilla voi pyyhkiä pöytää.

 

Suomen hallitus sai aikaan päätökset uusista säästöbudjettikehyksistä, mikä sinänsä oli huomattava saavutus. Suomalaisten verotus kiristyy tällä vaalikaudella, mutta valtion velkaantumiskehitys voisi hyvinkin katketa, jos kansantalous pystyisi kasvuun. Siinäpä se ongelma onkin.

Kiinan ja Intian hurjimmat kasvuluvut on toistaiseksi nähty ja Brasilian kasvu ehti jopa kutistua pieneksi rahapolitiikan roiman kiristämisen seurauksena. Öljyvetoinen Venäjä ei puolestaan näytä saavan tuotantopohjaansa laajennettua riittävän nopeasti. Yhdysvalloissa asuntomarkkinoilla on isoja ongelmia edelleen ja kun osakkeetkin lienevät ylihinnoiteltuja, siltä pohjalta ei kaksista kasvua synny. Maailmantalouden kasvu tulee olemaan ainakin jonkin aikaa parhaimmillaan säyseä.

Aina voi aiheellisesti kysyä, miksi Suomen vienti ei kasva maailmankaupan kasvua enemmän milloin tahansa. Vanha vastaus viennin rakenteesta ei ikuisesti voi kelvata, mutta koko lailla vanhakantaisia rakenne-eväitä talouskasvun kohentamiseksi myös elinkeinoelämästä lainatut herrat ovat viime aikoina esitelleet. Paradoksi on, että tarvitaan paljon kasvuyrityksiä, mutta samalla pyritään määrittelemään etukäteen, missä ja millaisia.

 

Suomen kauppatase on miinuksella pitkästä aikaa ja parku kova. Takavuosina rahoitusmarkkinoilla opastettiin meitä tyhmempiä siitä, että globaaleilla markkinoilla ei kannatakaan tuijotella vaihtotaseita. Niin vaan kävi, että vaihtotaseita kannattaa monestakin syystä taas tutkia tarkemmin, tavarakaupan taseet ovat jo jonkin aikaa olleet enemmän suuntaa antavia kuin tosia.

 

Kirjoittaja on taloustoimittaja ja Keskisuomalaisen avustaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.