Vaatimattomuus kaunistaa

Keskisuomalaisen verkkolehdessä käy vilkas keskustelu Kuopion ja Jyväskylän paremmuudesta. Sytykettä antoi Savon Sanomissa viime perjantaina julkaistu toimittaja Marita Tiihosen näkökulma-kirjoitus, jossa hän vuolaasti kehui Kuopion erinomaisuutta.

”Kuopion kehitys reilun kymmenen viime vuoden aikana on ollut suorastaan hämmentävää. Kaupunki on oikeasti noussut suurten joukkoon”, Tiihonen hehkutti.

Ennätysmäinen väestönkasvu, Ikean tulo, yliopisto ja yliopistollinen sairaala, onnistuneet asuntomessut ja torin remontointi – siinä menestyksen tekijöitä Tiihosen mukaan.

”Näillä eväillä Kuopiosta on tullut Keski-Suomen moderni ja kaunis pääkaupunki, jossa vapaa-ajan elementit ovat maan ykkösluokkaa! Entistä kilpakumppania Jyväskylää käy melkein sääliksi. Siellä kaupungin infra ja väylät ovat vanhentuneet käsiin ja vähäinen uusi on tyylitöntä rakentamista. (..) On Kuopion vuoro ottaa vetovastuu.”

Keskisuomalaiset ovat tunnetusti vaatimattomia – ja ilmeisesti myös hitaita. Harva meistä on ymmärtänyt, että Jyväskylä ja Kuopio voisivat olla oikeasti kilpailijoita keskenään.

Esimerkiksi Kuopion yliopistollista sairaalaa ja Jyväskylään rakentuvaa huippumodernia keskussairaalaa on turha asettaa kilpakumppaneiksi – molempiin potilaita piisaa. Keski-Suomen keskussairaala tarjoaa jo nyt kosolti harjoittelupaikkoja Kuopion tuleville lääkäreille; tutkimusyhteistyö Jyväskylän yliopiston kanssa on vireää.

Tiihosen mukaan Kuopiossa on maan laaja-alaisin yliopisto. Niin onkin, koska se on osa Itä-Suomen yliopistoa. Joensuu ja Kuopio ovat tässä oivallisesti yhdistäneet voimansa. Jyväskylässä on edelleen maan vetovoimaisin yliopisto, josta opiskelupaikkaa mielii moni savolainenkin.

Onko kuopiolaisten hyökkäyshalut herättänyt suunnitelma suuresta sote-alueesta, jossa Jyväskylästä olisi tullut hallinnollinen keskus? Tämä huoli poistunee perustuslaillisten pulmien vuoksi, jolloin sote-hallinto järjestyykin pienempien yksiköiden kautta.

Ei ole pahaksi olla kotiseudustaan ylpeä. Me keskisuomalaiset voisimme ottaa oppia savolaisten taidosta reilusti kehua retostella kotiseutuaan, vaikka vähän totuutta kaunistellen. Vankka itseluottamus vahvistaa imagoa, kun taas turha vaatimattomuus ja tiukka pysyttäytyminen tosiasioissa voi kääntyä harmaaksi tylsyydeksi.

Yhdessä asiassa Jyväskylän voi olla syytä ottaa oppia Kuopiosta ihan vakavissaankin: elinkeinopolitiikka on Savon sydämessä ilmeisen tehokasta. Elinkeinojohtaja ja kaupunginjohtaja ovat olleet tiivis työpari, jolla on ollut kaupunginvaltuuston vankka tuki. Toivottavasti tuore kaupunginjohtaja Timo Koivisto onnistuu puhaltamaan samaa henkeä Jyväskylään.

Mitä mieltä olet? Onko Jyväskylä jäänyt täysin Kuopion jalkoihin kisassa ”Keski-Suomen pääkaupungin” tittelistä? Keskisuomalaisen verkkolehdessä voi äänestää kaupunkien paremmuudesta. Aikaa on perjantaihin saakka.

Jo nyt leikkimielinen kysely on poikinut kymmeniä kommentteja, kuten ”parasta Kuopiossa on moottoritien päässä kyltti Jyväskylään”.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.