Vaikka maailma on moninainen, televisio ei

Muistan, että joskus muinoin lapsuudessa oli eksoottista avata televisio kotimaan ulkopuolella. Sieltä kun tuppasi tulemaan aina jotain ihan outoa ja erikoista. Nykyisin on toisin. Vaikka matkustaisit maailman ääriin on yksi asia takuuvarma. Jos paikasta löytyy televisio, löytyy joltain kanavalta ihan varmasti joku sinulle kotimaisena tuttu tosi-tv-formaatti tai kisailu.

Esimerkiksi Albaniassa paikallisopas sanoi, että kaikista jenkkiformaateista on tehty albaanialaisversio. Löytyy Voicea, Talenttia, The X-Factoria, Staria ja Big Brotheria.

Esimerkiksi The Voicesta on tehty 109 versiota. Kaikki näistä eivät sentään ole eri maiden Voiceja, sillä monella maalla on varsinaisen Voicensa lisäksi lasten versio kisasta. Yhtäkaikki luku on huimaava; Voice pyörii yli 50 maassa. Tuorein maavaltaus on Myanmar.

Uupuneena hotellihuoneen sängyllä retkottava matkaaja sukeltaa tästä illuusioon, ettei ole koskaan minnekään matkannutkaan.

Mitä taas tulee 20 versiota suoltaneeseen The X-Factoriin, niin kerrottakoon, että saman nimen on saanut myös metalli bändi Iron Maidenin levy vuodelta 1995, Marvel Comicsin sarjakuva ja kirjailija Andre Nortonin romaani. Myös yhdysvaltalaista jalkapalloilijaa Dante Hallia kutsutaan X-Factoriksi.

Yksi asia formaatissa siis ainakin on varmaa. Jos vaikka se pyrkiikin löytämään omaperäisiä ja erityisiä kykyjä, tällaista kykyä ei ollut ohjelman nimestä päättäneellä tiimillä.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .