Vaikka vuohia lypsämään

Maalaisella välähti. Hän luki Maaseudun Tulevaisuutta, jossa Juustoportin ihminen harmitteli, että Suomessa ei tuoteta tarpeeksi vuohenmaitoa.

Tämän meijerin vuohenjuusto on voittanut kultamitaleita kansainvälisessä kilpailussa. Juustolle olisi menekkiä vaikka kuinka, mutta maitopula vaivaa. Miljoona litraa lisää menisi heti.

Vaan meillähän on turvapaikanhakijat, keksi maalainen. Pistetään toimeksi ja perustetaan muutamaan vastaanottokeskukseen vuohitila. Opetetaan turvapaikanhakijat lypsämään ja hop: näin meillä on heille järkevää tekemistä ja Juustoportille saadaan maitoa.

Eihän tämä ole edes uusi ajatus. Sukevan vankilassa vangit hoitivat itäsuomenkarjaa eli kyyttöjä ja Pelson vankilassa lapinlehmiä. Mikseivät turvapaikanhakijat voisi hoitaa vuohia? Kielitaitokaan ei olisi esteenä, sillä vuohia tuskin haittaisi, vaikka niille puhuisi arabiaa.

Vuohitila sopisi vaikka Kivijärvelle tulevaan yksikköön. Viitasaaren Muikunlahteen suunnittelisin jotain järvikaloihin liittyvää.

Ihan aluksi voisi pyytää vastaanottokeskuksen väkeä kokkaamaan oman maansa herkkuruokia järvikaloista. Joukosta löytyisi varmaan helmiä, joita voisi ryhtyä laajemmassakin mittakaavassa valmistamaan.

Ajatelkaa nyt: salskeat miehet lähtisivät aamunkoitossa järvelle kalaan, palaisivat sieltä kunnon saaliin kanssa ja perkaisivat sen. Sitten valmistava porras tekisi kaloista herkullisia, hyvin maustettuja kalasäilykkeitä, joita myytäisiin ympäri Eurooppaa ja Lähi-Itää.

Taas tulisi kaksi kärpästä yhdellä iskulla eli käyttöä kalalle ja töitä tänne tulleille. Ja kolmaskin: vientituloja myydystä kalasta.

Mitäpä keksisimme puusta? Sitähän meillä riittää ja pahan ilman linnut ennustavat, että pikkutukkia joudutaan ehkä tulevaisuudessa syöttämään sellukattilaan.

Moni turvapaikanhakija varmaan haluaa palata kotimaahansa. Kun sota joskus loppuu, siellä pitää rakentaa kaikki uusiksi. Voisiko siis uudet asukkaamme innostaa suunnittelemaan jotain käyttökelpoista suomalaisesta puutavarasta? Helppoja sisätilaelementtejä? Huonekaluja?

Taas voisi syntyä huimia uusia tuotteita. Ja mikä parasta: nämäkin menisivät vientiin. Puuta heille, rahaa meille!

Mutta kuinkas kävi, kun maalainen lausui ajatuksensa kahvipöydässä... Vieruskaveri meinasi tukehtua pullaan.

Eihän tuollaisesta voi ikinä mitään tulla. Ei Suomessa voi edes lehmään koskea ilman hygieniapassia. Vähintään kaksivuotinen koulutus vaaditaan joka hommaan ja täydellinen suomen kielen taito.

Oikeasti mietin, että tässä kaikessa on vain mielikuvitus rajana. Nostan hattua Docventuresin miehille ja heidän Startup Refugees -hankkeelleen. Dokkareiden sanoin: Maahanmuutto on aivotuontia, meidän pitää vain valjastaa tulijoiden henkinen (ja ruumiillinen) pääoma ja yhdistää se hulluun yrittäjyyteen.

Suomesta puuttuisi paljon, jos meille ei olisi joskus tullut herra Finlaysonia, Hackmania ja Stockmannia. Maahanmuuttajista voi tulla uusia samanlaisia, kun vain annamme heille mahdollisuuden.

Kirjoittaja on aluetoimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.