Vain voittajat muistetaan

Mitä on olympiaurheilumaailmassa oikein tapahtunutkaan neljässä viime vuodessa?

Pinnalle ovat ponnahtaneet ainakin kymmenet rumat paljastukset muun muassa kansainvälisen olympiakomitean häikäilemättömästä vallankäytöstä, pitkä litania uusintatesteistä narahtaneita urheilijoita ja huippu-urheilun kritiikin räjähdysmäinen kasvu.

Kaikesta turbulenssista huolimatta maailman suurimman urheilutapahtuman, kesäolympialaisten, mitalitilastoja tuijottaessa tämä yksi satoja tuhansia työllistävä elämänosa, urheilu, näyttäisi pyörivän sittenkin ihan samoilla jengoillaan kuin Lontoossa 2012.

Ennen kolmea viimeistä Rion olympiakisapäivää, kolme parhaiten menestynyttä maata ovat tismalleen samat kuin neljä vuotta sitten: Yhdysvallat, Iso-Britannia ja Kiina.

Tosin Lontoon lopputuloksissa Kiina oli vielä mitalilistan kakkonen.

Hurjasti kotikisoihinsa panosteiden brittien tuloksenteko näyttää kantavan yli olympiadin. Saarivaltion urheilijat mättävät menestystä vielä Brasilian areenoilla.

2012 olympialaisten jälkeen Yhdysvaltojen kokonaissaalis oli 104 mitalia, joista 46 kultaa, 29 hopeaa ja 29 pronssia. Tällä hetkellä jenkit ovat paremmassa mitalivauhdissa, kokonaismäärä torstain jälkeen on jo 100. USA:n varmoista mitalilajeista jäljellä ovat muun muassa molemmat koripallofinaalit ja viestit ratamatkoilla.

Vaikka Venäjä joutui jättämään muun muassa amerikkalaistunutta Daria Klishinaa lukuun ottamatta koko yleisurheilumaajoukkueensa kotimaahan, ovat venäläisurheilijat ehtineet myös menestyä Rio de Janeirossa. Ennen päätösviikonloppua Venäjä on mitalilistan viides, vain yhden pykälän Lontoosta valuneena.

Neljän vuoden aikana karuimmin olympiamenestys on toistaiseksi kohdellut Etelä-Koreaa. Lontoon mitalitilaston viides ei yllä kymppisakkiin Riossa.

Sen sijaan seuraava kesäolympiaisäntämaa Japani on aloittanut mitalimetsästyksensä ja tehnyt näiden kisojen menestyksen perusteella paluun urheilun kärkimaihin.

Tulostason perusteella huippu-urheilu ei ole vuonna 2016 jämähtänyt paikoilleen.

Jo valmiiksi tappiin hilattuja tuloksia on tehtailtu uusille maailmanennätysluvuille Rion suorituspaikoilla jo 22 kertaa. Vastaava luku oli Lontoossa 33.

Eniten WR-kirjaimet ovat vilkkuneet Riocentron painonnostolavalla (kahdeksan kertaa) ja olympiauintikeskuksessa (seitsemän kertaa).

Sykähdyttävintä on ollut nähdä, kuinka uusia maailmanennätyksiä on paukutettu yleisurheilustadionilla. Juoksumatkojen ME-ajat miesten ratakierroksella ja naisten kymppitonnilla ovat tulleet täysin puskista. Ja hyvä niin. Urheiluun siis mahtuu vielä hitunen yllätyksellisyyttä.

Mitä Rion olympialaisista muistetaan vuosikymmenten jälkeen? Takunneet järjestelyt? Kärähtäneet urheilijat? Valehtelevat urheilijat? Vai sittenkin vain voittajat?

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.