Vaivautunut hetki kerrosten välissä

Jo 1930-luvulla Suomen Kuvalehdessä pohdiskeltiin sitä, miten hississä tulisi käyttäytyä. Ihminen ihmisten parissa -palstalla kyseltiin muun muassa sitä, onko Stockmannin tavaratalon hississä otettava lakki pois päästä? Vastaus: On ehdottomasti, jos ”matkatoverien” seurassa on naisia.

Tukesin turvatekniikan keskuksen arvion mukaan Suomessa on kaikkiaan noin 50 000 hissikoria. Henkilöhissillä käyttökertoja on keskimäärin 150 000, toimistorakennusten hisseillä jopa puoli miljoonaa vuodessa. Hissi on paljon käytetty ja turvallinen joukkoliikenneväline, sillä vuosittain vain noin neljätuhatta ihmistä jää jumiin hissiin kerrosten välille. Näiden lukujen valossa voisi luulla, että hissillä matkustaminen on yhtä luontevaa kuin autolla ajo.

Miksi tunnelma sitten muuttuu aina vaivautuneeksi, jos hissiin astuu itsesi lisäksi joku toinenkin? Suljetussa, ahtaassa tilassa toisilleen vieraat ihmiset matkustavat yleensä täydellisen hiljaisuuden vallitessa. Matkan teon aikana katsellaan seiniä tai kengän kärkiä, mutta ei missään nimessä muita matkustajia. Erityisen usein hississä katse kiinnittyy Koneen huoltopäivämäärään. Milloinkas se seuraava huolto olikaan…

Prisma Studio tutki taannoin, miten suomalaiset käyttäytyvät hississä. Ohjelmassa selvisi esimerkiksi se, että hississä asetutaan noppakuution lukujen muotoisiin asetelmiin. Kun hississä matkustaa neljä ihmistä, he seisovat neliön muodossa. Kun hissiin ahtautuu kuusi matkustajaa, kolme ihmistä asettuu hissin taakse ja kolme heidän eteensä.

Australian Sydneyssä toimiva design-hotelli on keksinyt erikoisen tavan valita sopivaa hissimusiikkia, kertoi Rantapallo.fi-verkkosivusto aiemmin tällä viikolla. Hissin kattoon on kehitelty ohjelma, joka tunnistaa automaattisesti kuinka monta henkilöä hissiä kulloinkin käyttää – ja pyörittää teemaan tai vuorokaudenaikaan sopivaa musiikkia.

Yksin hissillä matkustavalle asiakkaalle saattaa soida esimerkiksi Elvis Presleyn Are You Lonesome Tonight? tai Eric Carmenin All By Myself. Kun hissiin astuu toinen matkustaja, musiikki muuttuu automaattisesti. Kaksin matkaaville sopii esimerkiksi Billy Withersin Just the Two of Us. Mitä useampi ihminen hissillä matkustaa, sitä reippaammaksi musiikki muuttuu.

Uusavuttomille suunnatulta verkkosivustolta löytyy jopa ohjeet hissin käyttämiseen. Www.uusavuttomat.com-sivuston mukaan yleisimpiä virheitä hississä on poisjääminen väärän kerroksen kohdalla tai väärän kerrosvalinnan tekeminen. Uusavuttomille vakuutetaan, että vaikka hissi pysähtyisi väärän kerroksen kohdalla, niin se jatkaa sen jälkeen vielä matkaa.

Ehkä jo kolumnin aiheesta voisi päätellä, että kirjoittajan suhde hisseihin on jokseenkin ongelmallinen. En kärsi klaustrofobiasta enkä agorafobiasta, mutta näen toistuvasti hissipainajaista. Unessa matkaan pilvenpiirtäjässä hissillä ylimpään kerrokseen. Kesken matkan vaijerit katkeavat ja hissi lähtee syöksymään hissikuilussa alaspäin. Vauhti on niin kova, että hissi muuttuu painottomaksi tilaksi ja minä alan leijua. Vielä toistaiseksi uni on aina päättynyt ennen kuin hissikorin pohja rysähtää maahan.

Kirjoittaja on Keskisuomalaisen avustaja ja vapaa toimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kolumnit

Ämmä hallitus?

Kolumni: Holtittomat kuskitko muka hauskoja?

Kolumni: Jyväskylä vs. Buenos Aires

Marin tekee ruuhkaa vihervasemmistoon

Kolumni: Taksien hinnat pysyivät, mutta palvelu huononi

Kolumni: Muunneltua totuutta laseilla ja ilman

Antenni: Lapseni löysi Youtubesta mainiot esikuvat

Haittamaahanmuuttajat söivät eläkeparannukset

Kolumni: Työehtojen shoppailu on vasta alussa

Kolumni: Itsenäisyyspäivä epäperinteisin menoin

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.