Vakava käänne Ukrainassa

Ukrainan kriisin suuressa kuvassa ei kesän kuluessa tapahtunut mitään olennaista muutosta ennen torstaista matkustajakoneen alasampumista.

Itä-Ukrainan taistelujen ympärillä on riehunut informaatiosota, jossa on vaikea arvioida eri suuntiin sinkoilevien syytösten todenperäisyyksiä. Jo aiemmin oli puhuttu venäläisten taistelijoiden ja ohjuskaluston liikkeistä rajan yli Ukrainaan ja Ukrainan hallituksen joukkojen tulesta rajan yli Venäjän puolelle.

Malesialaiskoneen tuho vei tuon syyttelyn aivan uudelle tasolle.  Ukrainan kriisi on koko ajan ollut kansainvälinen selkkaus, mutta nyt se globalisoitui kuolemanvakavaksi yhdellä iskulla.

Kesän mittaan Ukrainan sotilasjohtoa on järjestelty uudelleen ja ja separatistit ovat joutuneet aiempaa ahtaammalle. Hallituksen joukot ovat häätäneet kapinalliset Slovjanskin kaupungista. Separatistit ryhmittyvät Donetskin suuren teollisuuskaupungin ja sen ympärille julistamansa "Donetskin kansantasavallan" puolustamiseen.

Sotilasliitto Naton mukaan asetelmien muututtua Venäjä on jälleen vahvistanut huomattavasti joukkojaan Ukrainan rajalla. Kesäkuun puolivälissä venäläissotilaita oli rajalla noin tuhat, nyt taas yli 10?000.

Kansainvälisen oikeuden näkökulmasta suuri kuva on melko selkeä. Vaikka Ukrainan poliittiseen talveen vallanvaihdoksineen liittyi monenlaisia ylilyöntejä, tapahtumia Itä-Ukrainassa kiihdyttänyt Krimin annektointi Venäjään keväällä on laiton. Lisäksi ukrainalaiset ovat nyt selvällä enemmistöllä valinneet maalleen presidentin, jolla on oikeus ja velvollisuus palauttaa maahansa rauha ja järjestys.

Venäläisväestön nimissä esiintyvillä separatisteilla ei vastaavaa valtakirjaa ole. He ovat vallankaappaajia, joiden komennosta siviiliväestö pyrkii pois ja jotka paikallisen tuen hiipuessa luottavat Venäjän selkänojaan. Tästä kansainvälinen yhteisö muistutti viimeksi keskiviikkona, kun Euroopan unioni ja Yhdysvallat langettivat Venäjälle jälleen uusia pakotteita.

Aseellinen vihanpito ei kuitenkaan synny tyhjästä. Vaikka väkivalta on ollut seikkailijoiden käsissä, venäjänkielisillä ukrainalaisilla on varmasti ollut myös aitoja huolia ja odotuksia.

Ukrainalla on ollut jo aivan liikaa huonoja johtajia – ukrainalaisille ei ole vielä koskaan tarjottu elämää aidosti demokraattisessa ja korruptoitumattomassa oikeusvaltiossa.

Pakotteet ovatkin viesti myös Ukrainalle. Ukrainan hyväksi ponnistelevalla kansainvälisellä yhteisöllä on lupa edellyttää, että rauhan palauttamista seuraa pitkä tie: Ukrainan kaikkien vähemmistöjen ja alueiden oikeuksista käytävä aito kansallinen vuoropuhelu, joka päätyy perustuslailliseen ja parlamenttivaaleilla sinetöityyn poliittiseen ratkaisuun. Se olisi lopulta myös Venäjän etu.

Kansainvälinen yhteisö on jo viitoittanut tämän tien lukuisilla rauhansuunnitelmillaan, jotka soveltuvin osin ovat edelleen saatettavissa voimaan. Mutta sitä ennen väkivallan ja verenvuodatuksen on loputtava. Malesialaiskoneen alasampuminen on hirvittävä rikos. Maailmalla siitä voidaan tehdä monia vakavia johtopäätöksiä. Toivottavasti se Ukrainan sotantereilla avaa pahimpien sotapukarien silmiä sotimisen jatkamisen mielettömyydelle.

Toisin kuin usein ajatellaan, diplomatia ei ole koskaan liian myöhäistä. Sille on aina mahdollisuus.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.