Valheelle perustuvat olympia- muistot

XXXI olympian kisat käynnistyvät tänään Rio de Janeirossa. Se sai pohtimaan ensimmäisiä tv-olympiamuistoja ja olympiamuistoja ylipäätään.

Samalla tajusin, että eräs niistä on feikki! Pelkkää rujoa valhettelua! Sillä pehmolelu, joka on kulkenut matkassani pian neljä vuosikymmentä ja ollut jo hyvän aikaa seuraavaan sukupolvenkin käytössä, ei olekaan Moskovan olympialaisten 1980 maskotti Misha-karhu, vaan ihan joku joutava nallenkuvatus! Olen kuitenkin aivan varma, että sitä on joskus ammoisina aikoina minulle Mishaksi väitetty. Uskoin, vaikka mummolassa oli Misha-kylpylelu - ja ihan erinäköinen kuin tämä pehmoversio!

No, vaikka elämäni tältä osin perustuukin valheelle, olympialähetyksistä on paljon hyviä muistoja. Ja kun kesäkisat ovat kyseessä, niin keskitytään tässä vain niihin.

Pentti Salmen väräjävä tulkinta Tapio Korjuksen keihäskullasta Soulissa. Freddie Mercuryn viimeisinä töinään oopperalaulaja Montserrat Caballen kanssa liki vuosi ennen kisoja levyttämä Barcelonan hieno tunnusbiisi. Mauri Myllymäen dominointi yleisurheiluselostuksissa tavalla, joista nykyään pahoitettaisiin mielet rasistisina.

Heli Rantasen olympiakulta, Michael Johnsonin maagiset maailmanennätykset Atlantassa. Arsi Harjun pukkaus Sydneyssä. Ja niin edelleen.

Seuraavat kaksi viikkoa Yle kiskoo olympialähetyksiä 24/7. Jos urheilu yhtään kaikkien skandaaliensa jälkeen napostelee, tohdin väittää, että tässä on jälleen Yle-verolle vastinetta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.