Valistus valuu viemäriin

Kouluissa puhutaan paljon päihteiden vaaroista. Järjestetään päihdeputkia, joissa käydään läpi huumeiden, tupakan ja alkoholin vaaroja. Myös mediassa puidaan uusimpia tutkimuksia aiheen tiimoilta. Tämän kaiken jälkeen on ristiriitaista huomata, kuinka televisiosta huokuu alkoholi ja tupakka.

Esimerkiksi kuukausi sitten päättyneessä tosi tv-ohjelma Julkkis Big Brotherissa julkisuuden henkilöt kävivät tupakoimassa hyvinkin tiuhaan. Ohjelman esitysaika oli myöhäinen ja se saakin osaltaan kiitosta. Jos se olisi aikaisempi, yhä nuoremmat näkisivät sauhuttelun. Tupakointi ja alkoholin nauttiminen päihtymiseen asti kuitenkin nosti ihon ”kananlihalle” ohjelmaa seuratessa. Julkimoiden tulisi olla esikuvia ja näyttää esimerkkiä terveelliseen elämään.

Myös yhdessä suomalaisessa saippuasarjassa, jota nuoretkin katsovat, nuoret ovat viime aikoina useastikin juoneet olutta ja siideriä. Tämä sarja johon viittasin on Salatut elämät. Moni ihminen eläytyy sarjaan ja saattaa tehdä samoin kuin suosikkihahmonsa. Olenkin tuuminut, onko päihdekasvatuksesta hyötyä, jos televisiossa suorastaan tuputetaan päihteiden käyttöä? Jos se tupakoi Big Brotherissa, niin miksen minäkin voisi? Sekin joi siideriä ja oli humalassa, ei se nyt niin paha juttu voi olla?

Alkoholin ja tupakan näkyvyyttä televisiossa tulisi mielestäni rajoittaa. Television tapahtumat ovat saattaneet vaikuttaa jopa omiin kokeiluihini suoraan tai alitajuisesti päihteiden osalta. Minulle syntyy kuva, että päihteet olisivat ”okei”, vaikka en näin ajattelekaan. Mielestäni on hullua, että nuoria valistetaan, mutta toisaalta nuorille katsojille suunnatuissa ohjelmissa annetaan toisenlaista viestiä. Jokaisen nuoren kannattaa ajatella itse, mikä on järkevää ja mikä ei, koska kasvattajat ja viihde antavat hyvin erilaisia viestejä.

Kirjoittaja opiskelee ensimmäistä vuotta Petäjäveden käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksessa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.