Valkoisen miehen elokuvat

Viime vuonna kaikki 20 Oscar-ehdokasta olivat valkoisia. Sama toistui tänä vuonna. Ei siis ihme, että tasa-arvoasiat puhuttavat Hollywoodissa.

Todellisuudessa Hollywoodin valkopesu ei koske vain Oscar-ehdokkaita.

Asiasta on tutkittuakin tietoa, ja tuorein julkaisu (Comprehensive Annenberg Report on Diversity) on tältä vuodelta. Tutkimuksen aineistoon kuului yli 400 elokuvaa ja tv-sarjaa.

Tulosten mukaan vähemmistöt ovat aliedustettuja elokuvissa ja tv-sarjoissa. Kärjistetyimmin ilmiö näkyy tv-ohjaajissa, joista 90 prosenttia on valkoisia. Kun kaikki ohjaajat otetaan huomioon, tippuu luku kolme prosenttia, eli 87 prosenttiin.

Myös naiset ovat aliedustettuja. 15 prosenttia ohjaajista, 29 prosenttia käsikirjoittajista ja 22 prosenttia sarjojen luojista on naisia. Ei tarvitse sanoa ääneen, että maapallon ihmispopulaatiosta naisia on noin puolet.

Yhdysvalloissa ei puhuta nykyään rasismista vaan usein rodullisesta tai sukupuoleen liittyvästä epätasa-arvosta. Valkoisen miehen ylivalta länsimaissa ei ole yllätys. Sen sijaan se on pieni yllätys, että yleensä liberaalina pidetyssä viihteen kehdossa Hollywoodissakin epätasa-arvo näkyy niin selvästi.

Yllä lainatun tutkimuksen perusteella voi sanoa, että epätasa-arvo on Hollywoodissa rakenteellista. Valkoisen miehen on yksinkertaisesti helpompi edetä urallaan tai ylipäätään päästä viihdemaailman keskukseen. Se varmasti myös selittää, miksi Hollywood-elokuvat ovat sellaisia kuin ovat: väkivaltaisia ja naisia esineellistäviä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.