Vallan vahtikoira uhattuna

Eduskunnan päätös ulottaa arvonlisävero myös sanoma- ja aikakausilehtien tilauksiin on minun ja muiden perussuomalaisten mielestä väärää hallituspolitiikkaa.

Yhdeksän prosentin arvonlisävero lehtitilauksiin hyväksyttiin hallituspuolueiden äänin keskiviikkona 23.11. luvuin 108 - 61. Keskisuomalaisista kansanedustajista korotusta vastustivat allekirjoittaneen lisäksi: Teuvo Hakkarainen (ps), Anne Kalmari (kesk.) ja Mauri Pekkarinen (kesk.). Edustaja Aila Paloniemi (kesk.) oli poissa kokouksesta.

Suomessa on verotettu lehtien tilauksia 0 prosentin verokannalla siitä saakka, kun liikevaihtovero otettiin käyttöön vuonna 1963. Perusteet olivat tuolloin sekä yhteiskunta- että kulttuuripoliittiset.

Verouudistuksen tähän astisesta käsittelystä totean, että sitä on pidetty puhtaasti veropoliittisena kysymyksenä. Muutoksen viestintäpoliittisia, yhteiskunnallisia ja taloudellisia vaikutuksia ei ole selvitetty. Myöskään lehtialaa ei ole kuultu asian johdosta, vaikka kyseessä on toimialan kannalta vaikutuksiltaan merkittävin päätös vuosikymmeniin.

Onko hallitus tietoinen, että suomalaiset lehdet välittävät uutisia, analyyseja ja kommentteja. Lehdet käynnistävät ja mahdollistavat myös yhteiskunnallisen keskustelun. Ne uutisoivat myös eduskunnan päätöksistä, joskus jopa hallituksen kannalta ikävistäkin asioista.

TÄHÄN ASTI Suomen poliittiset päätöksentekijät ovat pitäneet toivottavana sekä yhteiskunnan, kulttuurin että kielen kannalta sitä, että suomalaiset lukevat suomalaisia sanoma- ja aikakausilehtiä ja sitoutuvat usein niiden tilauksiin. Tämä oli arvio vuonna 1963, kun liikevaihtovero otettiin käyttöön ja lehtitilauksia päätettiin olla verottamatta.

Sama lehtien verottomuuspäätös jatkui, kun vuonna 1993 siirryttiin nykyiseen arvonlisäverojärjestelmään. Suomen liittyessä EU:n jäseneksi vuoden 1995 alussa, otettiin tästä asiasta nimenomainen kirjaus Suomen liittymissopimukseen. Verottomuuslinja on tähän asti ollut johdonmukainen.

Miksi nykyhallitus haluaa muuttaa vanhan hyväksi koetun linjan? Eikö istuva hallitus pidä enää lehtien lukemista ja tilaamista suomalaisuutta ja suomalaista demokratiaa edistävänä asiana? Eikö lukutaitoa haluta enää edistää ylläpitämällä tähänastista pitkäjänteistä verotuskäytäntöä? Eikö lehdistön moniarvoisuutta enää pidetä kansanvallan ja suomalaisen demokratian itseisarvona?

KUN LEHTIEN tilausmyyntiin kohdistetaan 9 prosentin arvonlisävero, valtion verotulot kasvavat hallitusohjelman mukaisesti 83 miljoonaa euroa. Arvio on bruttoluku, joka ei toteudu, koska verolla olisi kielteinen vaikutus lehtien myyntiin ja lehtitalojen kannattavuuteen, puhumattakaan työpaikkojen vähenemisestä.

Verouudistus aiheuttaa merkittäviä yhteiskunnallisia haittoja sekä riskejä. Eräs konkreettinen seuraus on 2 000-3 000 työpaikan katoaminen lehti- ja painoalalta. Lisäksi työpaikkoja menetettäisiin jakelualalla sekä jopa Suomen alati vähenevässä paperiteollisuudessa.

Lehdistö on vallan vahtikoira. Ihmisillä on oikeus tietää, miten ja ketkä valtaa käyttävät.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.