Vallankumous toi päihdeongelman

Egyptin vallankumouksesta tulee tammikuussa kuluneeksi viisi vuotta. Vallankumoukseen johtaneessa kansannousussa vaadittiin ennen kaikkea parempaa sosiaalista oikeudenmukaisuutta, työtä, ruokaa sekä parempaa koulutusta ja terveydenhuoltoa. Vaatimukset ovat yhä edelleen ajankohtaisia.

Työttömyys ja köyhyys ovat lisääntyneet, koulutus ja terveydenhuolto ovat, jos mahdollista, huonommalla tasolla kuin viisi vuotta sitten. Sosiaalinen oikeudenmukaisuus ja ihmisoikeuksien toteutuminen on lähinnä huono vitsi.

Yhtenä konkreettisena asiana Egyptiin jäi vallankumouksesta ainakin huumeongelma, josta aika ajoin käydään myös julkista keskustelua. Kansannousun ja vallankumouksen aikana käytettiin maksettuja väkivallanlietsojia, joille annettiin kestävyyden lisäämiseksi vahvaa Tramadoli-kipulääkettä. Moni Tramadolin käyttäjä jäi riippuvuuskoukkuun.

Riippuvuusongelman laajuudesta kertoo se, että Egyptin sosiaalisen solidaarisuuden ministeri nosti ongelman esille syyskuun lopussa. Ministerin tiedot olivat peräisin riippuvuusongelmaisille tarkoitetun auttavan puhelinlinjan tilastoista ja niiden mukaan noin 40 prosenttia Egyptin huumeiden käyttäjistä käyttää Tramadolia.

Erityisesti alkoholismi on Egyptissä lähes tabu, sillä islamin mukaan alkoholi on ’haram’ eli kiellettyä. Kristittyjen keskuudessa alkoholi ei ole kiellettyä, mutta monet kristityt käyttävät alkoholia hyvin vähän.

Alkoholismi ja päihderiippuvuudet nousivat suuren yleisön tietoisuuteen ja julkiseksi keskustelunaiheeksi viime kesänä paastokuukauden aikana, jolloin yksi suosituista TV-sarjoista käsitteli riippuvuusongelmaa.

Egyptissä perustettiin tämän vuoden alussa riippuvuusongelmista kärsiville palveleva ilmainen puhelinlinja. Palvelun suosio on yllättänyt sen ylläpitäjät. Soittajista 96 prosenttia on ollut miehiä.

Sosiaalisen solidaarisuuden ministerin mukaan huume- ja päihderiippuvaisten hoitoon tarkoitettuja hoitolaitoksia on Egyptissä 16. Moni riippuvuudesta kärsivä ei kuitenkaan osaa tai uskalla hakea apua, koska huumeiden käyttö on Egyptissä periaatteessa lain mukaan kiellettyä.

Erityisesti päihteistä ja huumeista riippuvaiset naiset ovat ongelmansa kanssa yksin, sillä miesten päihteiden ja huumeiden käyttöä katsotaan konservatiivisessa yhteisössä helpommin läpi sormien kuin naisten vastaavaa käyttäytymistä.

Tupakointiin ja erityisesti miesten tupakointiin Egyptissä suhtaudutaan kuitenkin yleisesti sallivasti. Egyptiläisten rakastama vesipiippu on ollut perinteisesti miesten nautinto. Naisten julkinen vesipiipun polttaminen on yleistynyt vasta viimeisen reilun kymmenen vuoden aikana.

Toisin kuin Suomessa vaikkapa Helsingin rautatieaseman ympäristössä viikonloppuisin, Egyptissä näkee hyvin harvoin julkisilla paikoilla huumeiden tai alkoholin vaikutuksen alaisena toikkaroivia ihmisiä.

Alkoholia ja huumeita käytetään suljettujen ovien takana ja usein salassa yhteisöltä ja perheeltä. Julkinen päihtyminen on Egyptissä syvästi paheksuttavaa ja säälittävää käyttäytymistä.

Kirjoittaja on Kairossa asuva vapaa toimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.