Vallitsevaa järjestystä horjuttamassa

The Wire -tv-sarjassa Baltimoren rosoisempia kortteleita otteessaan pitänyt Omar Little lohkaisi elämään jääneen lauseen vihamiehilleen näiden epäonnistuttua ghettogangsterin syrjäyttämisessä: You come at the king, you best not miss.

Lause pomppi mieleeni katsottuani Bayern Münchenin ja Barcelonan kohtaamista. Saksalaiset tarttuivat tilaisuuteensa ja toimivat juuri lauseen oppien mukaisesti kammetessaan yhden jalkapallohistorian parhaista joukkueista tylysti Allianz Arenan läpimäräksi kasteltuun nurmikkoon.

4–0 ovat murskaavat lukemat, jotka eivät jätä selittelylle sijaa. Yhtä murskaavan tappion Barcelona oli edellisen kerran kokenut Euroopassa kevään 1994 Mestareiden liigan finaalissa, jolloin se hävisi AC Milanille myös 4–0.

Bayern München voi hyvinkin olla lähivuosina se joukkue, joka pitää otteessaan eurooppalaisen seurajalkapalloilun valtikkaa. Kurinalaisesti läpi ottelun prässänneet saksalaiset olivat pelillisten ansioidensa lisäksi Barcelonaa myös fyysisesti askeleen edellä. Varsinkin erikoistilanteissa müncheniläisten kokoero sai ottelun näyttämään hetkittäin siltä, kun kentällä olisi pelattu isät vastaan pojat -ottelua.

On mielenkiintoista nähdä, mihin suuntaan entinen Barcelona-valmentaja Pep Guardiola lähtee baijerilaisjoukkuetta ensi kaudella viemään. Kun nykyiseen nippuun lisätään vielä Mario Götzen kaltainen pallovirtuoosi, ei Guardiolan projektin pitäisi jäädä ainakaan rakennuspalikoista kiinni.

Bayernin dominoivaa esitystä ei saa missään nimessä väheksyä, mutta Barcelonan suhteen kannattaa välttää liian pitkälle meneviä johtopäätöksiä. Katalonialaisseuran ylivertaisin aikakausi nykyisellä kokoonpanolla saattaa olla taakse jäänyttä elämää. On silti suoranaista typeryyttä odottaa Barcan romahtavan useamman tason alaspäin. 95 prosentilla maailman huippuseuroista ei ole vieläkään kunnollisia eväitä pysäyttää sinipunaisten syöttömyllyä.

Barcelonassa on silti aika tunnustaa tosiasiat. Sitä ei voitettu tällä kertaa bussi parkkiin ja yksi vastaiskumaali -taktiikalla. Luonnollisesti jo Lionel Messin toipuminen täyteen kuntoon nostaa Barcelonan tasoa huomattavasti. Bayern-ottelussa argentiinalainen oli varjoissa vaeltanut jalkapuoli, josta ei ollut joukkueelle juuri minkäänlaista hyötyä.

Tästä huolimatta Barcelonan tulee hankkia kesällä uutta verta kokoonpanoonsa, mikäli joukkue aikoo jatkossakin taistella tosissaan Mestareiden liigan voitosta. Joukkue huutaa korkean profiilin topparia, jolta löytyy kokoa, juoksuvoimaa ja taitoa käynnistää hyökkäyksiä.

Toinen hankinnan paikka voisi olla kunnollinen hyökkääjä, joka imisi puolustajia itseensä ja pakottaisi vastustajia tekemään puolustuksessa hieman muutakin kuin keskittymään Messi-Xavi-Iniesta-trion eliminoimiseen.

Kaikesta huolimatta pidän pienenä ihmeenä, jos Barcelona ei jälleen ensi keväänä ole mukana Mestareiden liigan loppukahinoissa.

Kuningas on syrjäytetty, mutta ei vielä kuopattu.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.