Valloittavat pienet miehet

Tänään he pääsevät irti. Siis esimerkiksi Xavi, Pedro, David Silva, Andres Iniesta ja Jesus Navas.

Espanja on näiden MM-kisojen suurin suosikki. Se pelaa joukkueensa tähtien näköistä nopeaa, taitavaa, mielikuvituksellista ja hyökkäävää jalkapalloa. Siksi monet toivovat, että Espanja liittyisi Etelä-Afrikassa lyhyeen maailmanmestarimaiden luetteloon.

Pakko se on myöntää. Minäkin ihailen Espanjan pelaajia. En kuitenkaan edellä mainittujen seikkojen vuoksi, vaan minulla on ihan oma syyni.

MINÄ IHAILEN Espanjan taitureita siksi, että he ovat niin pieniä. Kolumnin alussa mainitut viisi pelaajaa ovat kaikki noin 170-senttisiä "lilliputteja". Voi kuinka tunnenkaan sympatiaa heitä kohtaan.

Oma jalkapallourani sekä alkoi että loppui D-juniori-ikäisenä. Olin tuolloin alle 150-senttinen hitaasti kasvanut lapsi ja vastustajajoukkueessa saattoi olla jopa 40 senttimetriä pidempiä pelaajia. Vaikka olinkin kohtalaisen taitava pallon kanssa, niin kentällä minua lähinnä pelotti.

Espanjan pienet nerot ovat samassa tilanteessa. Vastustajajoukkueissa pelaa kaksimetrisiä hujoppeja, jotka potkivat kentällä kaikkea liikkuvaa. Mutta eivät Xavi, Iniesta, Silva ja kumppanit pelkää. Päinvastoin, he pitävät korstoja pilkkanaan. Toisin kuin minä silloin yli 20 vuotta sitten. Espanjalaiset ovat todistaneet minulle, että vaikka lopetuspäätökseni oli epäilemättä kaikkien kannalta oikea ja hyvä, tein sen sittenkin väärin perustein.

Toki lilliputteja on muissakin joukkueissa, ja jopa lisääntyvässä määrin. Argentiinan Lionel Messi, joka Barcelonassa kasvaneena on luonnollisesti pelitavaltaan hyvin espanjalainen, on tietysti pienten tähtien tunnetuin edustaja. Espanjan tekee erityiseksi se, että maan ryhmässä pienikokoisia jalkapalloilijoita on poikkeuksellisen paljon.

Onkin mielenkiintoista nähdä, koituuko se Espanjan ongelmaksi. Pienten taituruus ei kuitenkaan korvaa puuttuvia senttejä esimerkiksi puolustuspään erikoistilanteiden pääpallokamppailuissa.

KUINKA ON mahdollista, että jalkapallon kaltaisessa fyysisessä lajissa myös pienet ylipäänsä voivat menestyä? Pätkien nousua huipulle voisi selittää nopeudella ja valtavalla taidolla, mutta toisaalta myös isokokoisilta löytyy näitä ominaisuuksia.

Pienikokoisten jonkinlainen salaisuus on se, että he ovat pieniä vain senttimäärältään. Lyhyys ei heidän kohdallaan tarkoita sitä, että he kaatuisivat kevyessä tuulessa tai ensimmäisen ison miehen taklatessa. Xavi, joka ei ole edes erityisen nopea, on tästä hyvä esimerkki. Keskikenttätaiturin jalat ovat erittäin vahvat ja kun hänellä on poikkeuksellinen taito olla aina hyvässä tasapainossa, on Xavia lähes mahdotonta horjuttaa.

Pienten menestys on yksi osoitus jalkapallon hienoudesta. Siinä missä muissa suurissa joukkuelajeissa, kori- ja lentopallossa, iso koko on lähes elinehto menestymiselle, on jalkapallossa saatu havaita, että kuka tahansa voi nousta huipulle.

Ja erityisesti, että pieni on kaunista.

Kirjoittaja on Keskisuomalaisen urheilutoimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.