Valokuituverkosta uskon asia

Maakunnallisen valokuituverkon rakentaminen ja netinkäyttötarpeet ovat jakaneet kuntalaiset kahteen uskossaan vahvaan ryhmittymään pohjoisessa Keski-Suomessa.

Karstulan, Pihtiputaan ja Viitasaaren valtuustot päättivät liittyä mukaan Keski-Suomen Verkkoholding Oy:öön. Yksittäiset valtuutetut tekivät näissä kolmessa kunnassa liittymispäätöksestä kunnallisvalituksen Hämeenlinnan hallinto-oikeuteen. Pihtiputaalaiset peruivat kuitenkin myöhemmin valituksensa.

Valitukset torppaavat näiden kuntien syrjäseudulle tulevan valokuituverkon ja sille myönnetyt EU-tuet hallinto-oikeuden pitkien käsittelyaikojen takia. Valitus käsitellään kenties puolen vuoden päästä, mutta valokuituverkon pitää tuen saantia varten olla valmis vuoden loppuun mennessä.

On uskomatonta, että niinkin tekniset ja mitattavissa olevat asiat kuin tiedonsiirtonopeus ja tietoverkon käyttö ovat muuttuneet uskonkappaleiksi.

On joukko, joka ei usko nykyisten verkkoyhteyksien huonouteen. Se ei usko kuntalaisten tarvitsevan nettiä niin paljon, että kiinteä valokuitu tulisi koskaan joka torppaan.

Valituksen tehneet eivät tunnu uskovan, että syrjäseutujen yrittäjät eivät tule toimeen olemassa olevilla mobiiliyhteyksillä. Eivätkä he välttämättä usko Jyväskylän yliopiston tutkimustuloksia mobiiliyhteyksien hitaudesta. He eivät usko, että yliopiston tutkimukset ovat puolueettomia tai mittausmenetelmät luotettavia.

Valokuituvastustajat eivät ole aina tietoverkkoasiantuntijan mukaan uskoneet fysiikan lakeihinkaan, kun huonoa mobiiliyhteyttä on perusteltu katvealueilla tai maastolla. Valittajat eivät usko Viitasaarella kaupunginjohtajan esittelyä: he ovat sitä mieltä, että 2,1 miljoonan tukea haja-asutusalueen verkon rakentamiseen ei oikeasti ole edes tulossa.

Laajakaista kaikille -hankkeen toteuttajaksi valittua Kuuskaista-osuuskuntaa vastaan usko horjuu eniten. 4G:hen tai muuhun ulkopuoliseen yhtiöön, joka tekee kuituverkon ennemmin kuin kuntien omassa omistuksessa oleva yhtiö, usko on vahva.

Vastapuolella ei haluta uskoa, että joku tosissaan kyseenalaistaa nopeiden ja varmojen tietoliikenneyhteyksien tarpeellisuuden.

Metsänhoito- ja hakkuusuunnitelmia tehdään netissä olevien karttojen ja metsäyhtiöiden ohjelmien avulla. Nykyperheissä lasten yhteydenpito kavereihin etenkin syrjäseudulla pitkien välimatkojen takia tapahtuu helposti verkon välityksellä korvalaput korvilla ja mikrofoni suun edessä.

Kun yrityksensä maksuliikennettä hoitaa viivakoodikynän ja tilinpito-ohjelman kanssa, ei voi uskoa, että joku vähättelee hitaan yhteyden hankaluuksia, pankkiasioinnin katkeamisia ja liitetiedostojen hidasta avautumista.

Valokuituverkkoon uskovat ihmiset eivät voi uskoa, että valtuustojen päätösten jälkeen yksittäiset henkilöt kävelevät demokraattisen päätöksenteon yli. Aiemmin Kinnulassa ja tämän valtuustokauden aikana Viitasaarella kunnallispäätöksissä on entistä vahvemmin menty valitusten tielle.

Onko hallinto-oikeus todellakin se, joka kuntien kehittämisen ratkaisee?

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.