Valon kaupunki sammuttaa valoja

Jyväskylä mainostaa olevansa Valon kaupunki. Sen kunniaksi kaupunki säästää energiaa ja rahaa sammuttamalla osan katulampuista ja himmentämällä valaistuksen tehoa lähivuosina. Tarjolla on siis näyttävää valoa imagon vuoksi joihinkin paikkoihin ja pimeyttä muualla useille työmatkalaisille. Energiaa toki säästyy.

Valoa Jyväskylä todella nyt tarvitsisi – asioita, jotka antaisivat oikeaa toivoa. Jos työpaikkoja ei synny yksityiselle puolelle, Jyväskylästä uhkaa tulla samanlainen Näivettylä kuin siitä näytti tulevan 1990-luvun alussa. Saman vuosikymmenen puolivälissä alkoi kuitenkin upea ja pitkä nousu, joka nyt on pysähtynyt.

Jyväskylän imago oli pitkään Suomen parhaita, mutta on sittemmin vajonnut. Imagoa ei paranneta pysyvästi kiiltokuvilla, vaan oikeilla teoilla. Lähtökohdat ovat sikäli kunnossa, että Jyväskylä on edelleen hyvä paikka asua ja elää.

Kun kaupungin talous on huonossa kunnossa, miksi kaupunginhallitus päätti korottaa luottamushenkilöiden palkkioita? Vaikka luottamustehtävistä maksettavat palkkiot ovat pieni pisara kaupungin menoista, palkkioiden nosto antaa erittäin huonon viestin. Asiat tuppaavat olemaan sellaisia, miltä ne näyttävät.

Palkkioiden korotus osoittaa, että kaupunginhallituksen enemmistö ei vieläkään miellä, kuinka vaikeassa tilanteessa ollaan. Vielä huolestuttavampi on tosin se vaihtoehto, että hallitus mieltää tilanteen oikein, mutta silti näyttää huonoa esimerkkiä. Selitykseksi ei riitä se, että ensi kaudella valtuutettuja ja hallituksen jäseniä eli palkkion saajia on vähemmän kuin vuosina 2009–2012.

Muuramea ollaan kovasti liittämässä Jyväskylän kaupunkiin, vaikkei Muurame tahdo liittyä. Humisevan harjun Muuramen apuosastolta kuitenkin kuuluu tietoa, että Muuramessa on keksitty kaiken varalta (jos liitokseen pakotetaan) liitoskunnalle nimi. Jyväskylän ja Muuramen liitoksesta syntyisi Muurkyla; siis kansainvälisesti ilman ä-kirjaimen pisteitä.

Pienen ja vahvan liittäminen suureen ja heikoksi koettuun on nostanut Muuramessa pohdintoja siitä, millainen kaupunki uudesta liitospaikkakunnasta tulisi. Yhdessä vertauksessa muistutettiin siitä, mitä saadaan, kun sekoitetaan yksi litra puhdasta ja 10 litraa likaista vettä.

Älypuhelin on yksi joulun hittituotteista, mutta kaikki eivät halua luopua hyvin kestävästä vanhasta puhelimestaan.

– Minulla on järkipuhelin, ei älypuhelinta. Tällä voi soittaa ja lähettää tekstiviestejä, Humisevan harjun satunnaista vakituisempi avustaja totesi näpelöidessään kymmenkunta vuotta vanhaa – ja hyvin toimivaa – nokialaistaan.

Humisevan harjun mielletään kuuluvan Jyväskylän kantakaupunkiin, mutta nyt on paljastunut, että Jyväskylästä löytyy myös tila nimeltä Humiseva Harju. Se sijaitsee Saakoskella eli siis kaupungin etelälaidalla.

Kaupunki päätti äskettäin, ettei se käytä etuosto-oikeutta tilaan, jonka puolikkaasta oli tehty kauppa. Hienoa, että harju saa humista vapaasti.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.