Valta liikahti Espanjassa

Espanjassa viikonloppuna käytyjen alue- ja paikallisvaalien lopputulos voi muuttaa maan poliittista elämää pysyvästikin.

Vaalit käytiin 13:lla alueella, joita Espanjassa on kaikkiaan 17, sekä noin 8 000:lla paikkakunnalla. Espanjan talousahdingosta ja korruptioskandaaleista nousseet uudet puolueet, vasemmistolainen Podemos (”me pystymme”) ja liberaali keskustaoikeistolainen Ciudadanos (”kansalaiset”) veivät merkittävästi ääniä Espanjan perinteisiltä valtapuolueilta, keskustaoikeistolaiselta PP:ltä (Kansanpuolue) ja sosialisteilta (Sosialistinen työväenpuolue). Esimerkiksi Espanjan suurimpien kaupunkien johtoon nousee nyt monenkirjavaa väkeä.

El Pais -sanomalehden mukaan PP ja sosialistit menettivät viime vaaleihin verrattuna yhteensä 3,3 miljoonaa ääntä eli ne saivat ääniä neljänneksen vähemmän kuin mihin Espanjassa on totuttu.

Vaikka hallitusvastuussa oleva PP selvisi vaaleista muodollisena voittajana, tulos oli sille huonoin yli kahteenkymmeneen vuoteen. Puolueen kannatus romahti yli kymmenen prosenttiyksikköä.

Sosialistien tappio jäi ennakoitua pienemmäksi. Uusista tulokkaista Podemos menestyi selvästi paremmin kuin Ciudadanos, ja sosialistit tulkitsivatkin vaalituloksen vasemmiston ja nousevan uusvasemmiston yhteiseksi voitoksi. Tulkintaan näyttää siten sisältyvän yhteistyön mahdollisuus tulevaisuudessa – varsinkin kun Podemos on maltillistanut linjauksiaan ja lähestynyt sosiaalidemokratiaa.

Vaalitulos voikin tuoda tiukan blokkipolitiikan leimaamaan Espanjan sisäpolitiikkaan koalitiot ja kompromissit. PP ja sosialistit ovat hallinneet Espanjaa vuorotellen yli 30 vuotta.

Syksyllä 2011 espanjalaiset äänestivät murskaluvuin sosialistit vallasta ja PP:n korjaamaan maan talouden. Nyt tuo työ on tehty, mutta tavalla, joka miellyttää enemmän ulkopuolisia arvioitsijoita kuin omia kansalaisia. Monet espanjalaiset sanovat pääministeri Mariano Rajoyn hallituksen unohtaneen tavalliset ihmiset ja kriisin sosiaaliset kustannukset.

Työttömyysaste Espanjassa on yhä yli 23 prosenttia, eikä talousohjelman katsota hyödyttäneen kaikkein köyhimpiä.

Espanjassa on järjestettävä parlamenttivaalit vielä tämän vuoden aikana, eikä pääministeri Rajoyn asema ole helppo. Nyt PP menetti kaikki enemmistönsä Espanjan alueparlamenteissa.

Itsehallintoalueista neljä pitää omat aluevaalinsa eri aikaan. Espanjan itsehallintoalueista suurin ja vaurain, Katalonia, pyrkii omille teilleen, uudeksi itsenäiseksi valtioksi ja Euroopan unioniin. Baskimaakin pitää jo verotulonsa itsellään.

Separatististen pyrkimysten lisäksi hallituspuolue PP:lle on tuonut ongelmia maassa rehottava korruptio.

Valtaviin Espanjan rakennusbuumin aikaisiin lahjusvyyhteihin on kytketty myös pääministeri Rajoy. Hän on kommentoinut ”ajojahdiksi” nimeämiään syytöksiä muun muassa toteamalla, että niistä ”mikään ei ole totta, paitsi jotkut asiat”. Kun pääministeri ei silti halunnut yksilöidä, mitä väittämiä hän piti valheellisina, hänen uskottavuutensa kansalaisten silmissä on auttamatta laskenut.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.