Valtakunnallinen popcornpäivä kelpaisi

Mietin mussuttaessani popcornia, että miksi tuo valkoinen narskuva juttu on se THE leffa­sapuska kautta aikojen. Että miksi juuri popparit, miksei vaikka suolapähkinät.

Historiankirjojen mukaan poppareita mutustivat jo atsteekki-intiaanit. Tämä oli joskus ennen 1400-lukua, joten aina elokuvat ja paukkumaissit eivät ole kuuluneet yhteen. Intiaanit käyttivät popcornia ruoan ohella seremonioissa. Uuden Meksikon luolista on löytynyt yli 4 000 vuotta vanhoja poppareita, joten luolamiehillekin maistui valkoinen narskuja.

Popcornit nousivat suosioon 1890-luvun laman aikaan kun ihmisillä oli varaa vain luksuksesta halvimpaan. Samoihin aikoihin oklahomalainen pankkiiri osti viimeisillä varoillaan popcornkoneen ja pystytti myyntikojun elokuvateatterin viereen. Mies teki paukkumaissilla omaisuuden muutamassa vuodessa.

Toinen maailmansota antoi poppareiden suosiolle lisää vauhtia. Amerikkalaiset lähettivät sokeria meren yli Eurooppaan, jolloin kotimaan sokerivarastoihin syntyi vajaus. Makean sijaan kansa maiskutti popcornia, jonka myynti kolminkertaistui hetkessä.

Nykyisin keskiverto amerikkalainen syö popcornia noin 28 litraa vuodessa. Mausteena käytetään suolan ohella esimerkiksi voita ja toffeeta. Meksikolaisille popparit maistuvat muun muassa jalopenomehulla maistettuna.

Syömisen ohella popcornia käytetään joulukuusen koristeina.

Laivayhtiöt ovat myös kokeilleet sen käyttöä astetta ekologisempana pakkausmateriaalina. Popcornit vetävät kuitenkin ikävästi puoleensa pieneläimiä ja ovat tulenarkaa materiaalia, joten styroksi­rakeet ovat säilyttäneet asemansa.

Mainittakoon, että Popcorn-nimellä löytyy myös Gershon Kingsleyn säveltämä instrumentaalikappale, Ben Eltonin kirjoittama romaani vuodelta 1996 ja kaksi elokuvaa. Näistä ensimmäisen on ohjannut Mark Herrierin 1991 ja jälkimmäisen Darren Fisherin 2007.

Lopuksi vielä olennainen tieto: vain pikkuisen poksahtanutta maissinjyvää kutsutaan sieneksi, kun taas kokonaan auennut versio on perhonen. Yhdysvalloissa vietetään tammikuun 19. popcornpäivää. Mielestäni moinen saisi rantautua Suomeenkin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.