Valtra tähysi tulevaisuuteen

Jari Rautjärven vetämä suolahtelainen Valtra juhli näyttävästi 60-vuotisuuttaan. Jyväskylän Paviljongissa oli satamäärin suomalaisia ja ulkomaalaisia juhlavieraita.

Juhlinnan mielenkiintoisin osa oli Valtran tulevaisuusseminaari. Yhtiö oli tuottanut nimekkäitä tulevaisuudentutkijoita Brittein saarilta ja Suomen Turusta ennustelemaan, millainen maailma on tulevaisuudessa.

Jänniä kehityskuvia piirteli David Smith. Hän näytti, miten väestönkasvu on maapallon pitkän historian ajan kovimmassa kasvussa. 1900-luvulle saakka väestönkasvu oli hillittyä, koska sairaudet, sodat, nälkä ja monet muut syyt niittivät ihmisiä kovin nuorina maan poveen.

Maailman väestömäärä ylitti miljardin rajan 1800-luvun alussa. 2 miljardin ihmisen raja ylitettiin 1927, 3 miljardin 1960, 4 miljardin 1974, 5 miljardin 1987 ja 6 miljardin 1999. Tällä hetkellä maailmassa on noin 6,9 miljardia ihmistä. Vielä tänä vuonna menee 7 miljardin raja rikki.

Maailman väestönkasvu on vasta puolivälissä - jos siinäkään. 2050 maailmassa saattaa olla jopa 20-25 miljardia ihmistä. Eniten väestö kasvaa Aasiassa ja Afrikassa. Ja muslimien suhteellinen osuus kasvaa.

Väestönkasvu muuttaa kaikkea. Ainakin ruualle on kysyntää. Ja todennäköisesti myös traktoreille.

Hätkähdyttävä tieto Smithin esityksessä oli ruokaketjussa nyt jätteeksi menevän ruuan osuus. 40 prosenttia ruuasta ei tule syödyksi vaan menee jätteeksi.

KANSANEDUSTAJA Anne Kalmari (kesk.) ehdotti pari viikkoa sitten, että susia tulisi siirtoistuttaa Uudellemaalle. Hän perusteli asiaa sillä, että nyt susien ongelmat keskittyvät vain osaan maata. Siirtoistutuksilla tätä tasattaisiin. Näin espoolaiset ja sipoolaiset pääsisivät läheiseen susikokemukseen Nuuksion ja Sipoonkorven alueilla.

Ehdotus oli erinomainen. Mutta tyrmäys tuli äkkiä etelästä. Eikä se ole yllätys, että ei siellä susia haluttu lähimetsiin.

MINISTERI Henna Virkkunen (kok.) matkustaa Saudi-Arabiaan ja Arabiemiraatteihin viemään koulutusosaamistamme. Hanke on hyvä.

Koulutusviennistä voi kasvaa maallemme tulevaisuudessa tärkeää vientiteollisuutta.

LIKAISTA PYYKKIÄ otsikoi Suomen Kuvalehti virolaispesulan toiminnasta kertovan jutun. Keskisuomalainen kertoi jo viime viikolla, että virolainen Gorefield on taustoiltaan kovin sekava yritys eikä se suostu kertomaan taustoistaan. Kerroimme myös, että Saarijärven seudun kuntayhtymä Saarikka pudotti sen pois jo epäilyttävän halvan hinnan takia.

Kuntayhtymän johtaja Mikael Palola, kokoomuslainen kansanedustajaehdokas, kertoi, että yrityksen ristiriitaiset tiedot epäilyttivät.

Jyväskylä pesettää pyykkinsä tällä virolaisyhtiöllä. Nyt on pakko kysyä: Tarkastiko Jyväskylän hankintatoimi yhtiön taustoja? Vai onko kaupungille ihan sama, miten ja missä pyykit pestään? Kunhan se on halpaa.

Toivottavasti tämä oli yksittäinen virhe hankinnoissa.

Kirjoittaja on Keskisuomalaisen päätoimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.