Vancouverin tavoitteisiin pääseminen vaatii yleistä tason nostoa

Suomalaisurheilijoiden alkutalvi olympialajeissa on ollut toivottua takkuisempi.

Juuri tällä hetkellä Suomen olympiakomitean asettama 12 mitalin tavoite reilun kolmen viikon kuluttua alkaviin Vancouverin olympialaisiin tuntuu ylimitoitetulta.

Menestyksekkään viime talven jälkeen vastuuta mitalien rohmuamisesta sälytettiin muun muassa yhdistetyn maailmancupin voittaneen Anssi Koivurannan ja Tour de Ski -kiertueen lisäksi kaksi MM-kultaa voittaneen Virpi Kuitusen harteille. Heidän lisäkseen muun muassa alppihiihtäjä Tanja Poutiainen ja pikaluistelija Pekka Koskela olivat mitalikunnossa.

Maastohiihtäjien, ennen kaikkea naisten, on onnistuttava Whistlerin laduilla täydellisesti, että 12 mitalin tavoitteeseen pääseminen olisi edes teoriassa mahdollista. Aino-Kaisa Saarinen on kiistatta mitalikunnossa, mutta yksinään hänkään ei pysty kunnianhimoista tavoitetta täyttämään. Vaikka naisten kilpailumatkoja on kuusi, on kilpailu sen verran kovaa, että jo neljään mitaliin yltäminen olisi erinomainen saavutus.

Saarinen kaipaa siis avukseen huippukuntonsa vielä jostain esiinkaivavan Kuitusen ja itsensä jälleen arvokisoissa ylittävän Matti Heikkisen.

Suomen toiseksi varmin mitalilaji on lumilautailu. Peetu Piiroinen on vakuuttavassa lumikourukunnossa. Lisäksi hän saa Vancouverin pipeen seurakseen maanmiehiä, joilla on mahdollista rohmuta lajista useampikin mitali.

Pikaluistelija Mika Poutala on osoittanut kauden maailmancupeissa ja Japanin MM-kisoissa, että hän taistelee Kanadan liukkaalla jäällä 500 metrin mitalista. Sen jälkeen suomalaisten mitalitoiveet ovatkin paluun tehneiden eläkeläisten harteilla.

Mäkihypyssä Janne Ahonen jahtaa uransa ensimmäistä henkilökohtaista olympiamitalia. Huippupäivänä hänellä on siihen mahdollisuus, mutta mitali vaatii venymistä ja ripauksen tuuriakin.

Yhdistetyssä Hannu Mannisella on Ahosen tavoin mitali ulottuvillaan, jos kaikki taivaankappaleet ovat kohdallaan. Suomalaisten perinteisissä mitalilajeissa mäkihypyn ja yhdistetyn joukkuekilpailuissa, sinivalkoiset ovat joutuneet haastajiksi. Menestys olisi positiivinen yllätys. Sama koskee miesten ja naisten jääkiekkomaajoukkueita.

Taitoluistelussa, ampumahiihdossa ja freestylessä suomalaismitali olisi alkukauden perusteella sensaatio. Suomalaiset naistaitoluistelijat kamppailevat pistesijoista, niin kuin ampumahiihtäjä Kaisa Mäkäräinen. Mitali vaatisi täydellisen päivän lisäksi myös muiden hienoista epäonnistumista. Alppihiihdossa suomi on täysin Tanja Poutiaisen varassa, vaikka Sanni Leinonen Mariborissa seitsemänneksi pujottelikin.

Olen iloisesti yllättynyt, jos Suomi pääsee Vancouverissa Torinon 2006 kisojen mitalimäärään eli yhdeksään ja onnistuu nappaamaan tavoitteeksi asetetun yhden kultamitalin, joka Italiasta jäi ottamatta.

Kirjoittaja on Savon Sanomien urheilutoimituksen esimies.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.