Vanha suola alkoi janottaa

Vanha valokuva. 6-vuotias poika katselee vuonna 1982 rämisevästä matkatelkkarista jalkapalloa. Katsoo sitä pihalla. Koska mökissä ei ole sähköä, virta pitää lainata auton akusta. Metsän keskellä sijaitsevan kainuulaisen korpimökin pihalla on hyttysiä niin valtavasti, että vain hullut suostuvat olemaan vapaaehtoisesti ulkona. Niin hullut, tai sitten umpirakastuneet.

Ja rakastunut tuo pieni poika tosiaan oli. Hän oli rakastunut jalkapallon MM-kisoihin. Intohimon kohteina olivat Zico, Socrates, Karl-Heinz Rummenigge, Bryan Robson, Michel Platini, Didier Six ja monet muut. Rakastumisen tunne oli pienelle pojalle outo ja tuntematon. Mutta se oli hämmentävän vahva.

Ensirakkaus. Sitähän se oli.

 

Vuodet kuluivat. Pienen pojan rakkaus säilyi, mutta hieman se kiistatta väljähti. Meksiko 1986 soljui vielä samassa rakastumisen alkuhuumassa, mutta sitten pojan maailmaan astuivat muut nuoruuden houkutukset. Toki poika katseli edelleen jalkapalloa kiinnostuneena, mutta yhtä lailla hän innostui muista urheilulajeista, metsässä juoksemisesta ja hiljalleen jopa tytöistä. Jalkapallo, ensirakkaus, pysyi tietysti mukana, mutta suurin kiihko ihailusta puuttui jopa MM-kisavuosina.

Aikuiseksi vartuttuaan poika oli MM-kesinä jopa hieman väsynyt. Väsynyt kuten monet pelaajatkin pitkän kauden jälkeen. MM-kisat tuntuivat enemmän velvollisuudelta kuin nautinnolta. Mestareiden liiga oli ajanut arvoasteikossa edelle.

MM-kisojen aikaan tuli tavaksi muistella vanhoja. Kuten Harald Schumacherin törkytaklausta, jolla tyrmättiin Patrick Battiston semifinaalissa 1982. Tai samassa ottelussa nähtyjä Uli Stieliken kyyneleitä. Tai Preben Elkjärin johdolla upeasti pelannutta Tanskan joukkuetta Meksikossa 1986. Ja toki niitä samojen kisojen Diego Maradonan taikatemppuja.

Aikuisiän kisoista tuntui jotain yksinkertaisesti puuttuvan.

 

Saapui kesä 2014. Ja Brasiliassa pelattava MM-turnaus. Pienestä pojasta oli 32 vuodessa kasvanut keski-ikäinen (hui!) mies. Liekö jotain alkavan vanhuuden villitystä, mutta vuosia sitten hiipunut ensirakkaus roihahti taas ilmiliekkeihin. Vanha suola alkoi janottaa. Ja alkoikin rajusti. Jotenkin mies aavisti tunteensa jo etukäteen. ”Minua ei saa häiritä kuukauteen”, äijäpaha ilmoitti vaimolleen Brasilia–Kroatia-ottelun alkaessa.

Silti MM-turnaus pääsi yllättämään. Miespolo seurasi uudelleen rakastuneena hievahtamatta sohvallaan liki jokaisen ottelun. Alun perin puolueettomana jalkapallon katsojana hän ihastui Meksikoon ja Kolumbiaan. Miekkosen sydän särkyi, kun suosikkien turnaus loppui, mutta olihan näissä huikeissa – kenties kaikkien aikojen parhaissa – kisoissa uskomattoman paljon ihailtavaa ja ihmeteltävää. Costa Rica, James Rodriguez, Manuel Neuer, Brasilian romahdus ja paljon muuta.

Nyt, kisojen jälkeen, uudelleen rakastuneen miehen olo on tyhjä. Seuraavaan neljään vuoteen ensirakkauden perään on turha huudella.

Ja voi. Se aika on erittäin pitkä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.