Vanhan komennon paluu

Viikko sitten perjantaina 16 ihmistä kuoli Egyptin pääkaupungin Kairon keskustassa ravintolaan tehdyssä polttopulloiskussa. Vaikka teko ilmeisesti oli erotetun työntekijän yksittäinen kosto, se on turisteille yksi syy lisää vältellä entistä vihamielisempänä näyttäytyvää maata ja kova isku Egyptin tärkeälle turismielinkeinolle.

Iskut yökerhoihin ja ravintoloihin ovat Egyptissä olleet harvinaisia. Sen sijaan turvallisuusjoukkoja kohtaan tehdään väkivaltaisia iskuja niin tiuhaan, että varoitukset hallitsevat Suomen ulkoministeriön Egyptin matkustustiedotetta.

Venäläisturistien matkustajakone pudotettiin Siinain yllä. Ulkoministeriön mukaan Pohjois-Siinain turvallisuustilanne on erittäin huono, eikä myöskään Libyan rajan tuntumaan tai läntiselle aavikkoalueelle pidä matkustaa lainkaan. Ministeriö varoittaa turisteja Kairossa paitsi poliisiasemiin ja turvallisuusviranomaisiin myös joukkoliikenteeseen ja ostoskeskuksiin kohdistetuista iskuista.

Vuoden 2011 Arabikevään kansannousun jälkeen poliisi ei ole ollut yhtä toimintakykyinen kuin ennen, ja aiemmin harvinaiset varkaudet ja ryöstöt ovat lisääntyneet varsinkin suurissa kaupungeissa, kertoo matkustustiedote.

Yhteiskuntarauhan järkkyminen kertoo siitä näköalattomuudesta, johon egyptiläiset ajautuivat, kun armeija murskasi arabikevään ja syrjäytti vapailla vaaleilla valitun presidentti Muhammed Mursin vuonna 2013. Sen jälkeen Mursin edustama Muslimiveljeskunta on julistettu terroristijärjestöksi, tuhansia Mursin kannattajia on pidätetty ja satoja tuomittu kuolemaan. Monet pidätyksen välttäneet ovat radikalisoituneet väkivaltaisiksi islamisteiksi.

Vallan anastaja, kenraali Abdel Fattah al-Sisi on sittemmin valituttanut itsensä presidentiksi. Tänä syksynä hän viimein järjesti parlamenttivaalit, joiden tulos kertoo lähinnä egyptiläisten vaihtoehtojen puutteesta.

Egyptillä ei ole ollut kansanedustuslaitosta sen jälkeen, kun Arabikevättä seurannut parlamentti hajotettiin. Presidentti on käyttänyt sekä toimeenpano- että lainsäädäntövaltaa, jonka takaa viime kädessä armeija.

Syksyn vaalit voitti toisen entisen kenraalin perustama Rakkaudesta Egyptiin -vaaliliitto, jonka tavoitteena on tukea presidentin tavoitteita parlamentin aseman kaventamiseksi ja presidentin vallan kasvattamiseksi. Hyvin menestyi myös Arabikevättä edeltäneen yksinvaltiaan Hosni Mubarakin kauden valtapuolueen raunioille perustettu Vapaiden egyptiläisten puolue.

Tärkein oppositiovoima eli Muslimiveljeskunta oli kriminalisoitu, monet keskeiset poliitikot pidätettyinä ja maallinen oppositio oikealla ja vasemmalla boikotoi vaaleja.

Kilpailevia näkemyksiä tai vaihtoehtoja ei siis nähty. Vaikka hallinto teki kaikkensa vaalien onnistumiseksi, uurnilla kävi vain neljäsosa egyptiläisistä.

Vaikka vaalituloksesta syntyvä vakauden mielikuva on vain näennäinen, Yhdysvalloille se näyttää kuitenkin riittävän Egyptin synkästä ihmisoikeustilanteesta huolimatta. Strateginen vuoropuhelu Egyptin kanssa on käynnistetty uudelleen kuuden vuoden tauon jälkeen, ja osana Yhdysvaltain sotilasapupakettia Egypti on jo saanut ensimmäiset uudet F-16-hävittäjänsä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.