Vankileirien saaristosta vauhdilla Arsenalin suuromistajaksi

Pojat ja me poikamaiset miehet pidämme paitsi urheilusta, niin myös dekkaritarinoista ja agenttikertomuksista. Joskus nuo yhdistyvät kiehtovalla tavalla, ja mikä parasta on seuraava tarina tosi.

Uzbekistanilaislähtöinen venäläismiljardööri Alisher Usmanov yrittää paraikaa saada itselleen enemmistöosuuden niin taloudellisessa kuin urheilullisessakin nosteessa olevasta Arsenalista. Hän on jo seuran suurin osakas.

Metalliteollisuudessa omaisuutensa ytimen rakentaneen oligarkin tausta on kudelma myyttejä ja tarinoita. Varmuudella tiedetään, että hän vietti 1980-luvulla kuusi vuotta Neuvostoliiton työleirillä Uzbekistanissa.Usmanovin tulo Arsenaliin on nostanut Lontoossa karvat pystyyn. Esimerkiksi suosittu konservatiiviparlamentaarikko Boris Johnson kirjoitti nettipäiväkirjassaan vastustavansa Usmanovia ja arvosteli tätä voimakkaasti. Seurauksena Usmanovin lakimiesarmeija hyökkäsi palveluntarjoajan kimppuun ja Johnsonin nettisivut sulkeutuivat.

Johnson julkaisi seuraavan lausunnon: "Tämä on Lontoo, ei Uzbekistan. On käsittämätöntä että nettisivu voidaan sulkea jonkun porhon mahtikäskyllä."

Vankileirien saaristosta Euroopan rikkaimpien miesten joukkoon ponnahtanut Usmanov ei siis kaihda kovaa peliä, mutta samalla hän on joutunut yhä tarkemman suurennuslasin alle. Ovatpa brittimediat lähettäneet toimittajiaan Venäjälle ja Uzbekistaniin kaivelemaan miehen menneisyyttä.Toimittajiin Usmanov soveltaa perinteistä voitelutaktiikkaa, mutta millä tyylillä hän sen tekeekään. Viime viikolla ryhmä englantilaisia jalkapallotoimittajia lennätettiin Usmanovin Gulfstream-yksityiskoneella Moskovaan, jossa odottivat loistohotelli, iltaohjelmat ja a la carte -illalliset. Usmanovilla itsellään oli aikaa tavata vieraansa vain pikaisesti, mutta enpä usko sen journalisteja haitanneen.

Toimittajat eivät tietenkään voineet vastustaa luksusreissua, mutta joutuivat läpinäkyvyyden nimissä kertomaan kestityksestään pienimmätkin yksityiskohdat. Liikelahja taisi olla pettymys: En usko keskimääräisellä jalkapallojournalistilla olevan paljoa käyttöä venäläistä nykytaidetta esittelevälle taidekirjalle.

Usmanov puolestaan on merkittävä taidekeräilijä ja mesenaatti, jonka omat kokoelmat ovat kymmenien miljoonien eurojen arvoiset.Sunnuntaina oli Arsenalin fanien vuoro vastustaa Usmanovia, kun joukkue otti kotonaan mittaa Sunderlandista. Äänekkäimmin häntä vastaan on kannattajaryhmä nimeltä Red Action, jonka voisi kääntää vaikka Punaiseksi toimintaryhmäksi. Kuvittelisin, että jo porukan nimi nostaa Usmanovilla karvat pystyyn.

Punainen väri näyttää joka tapauksessa sitkeästi vainoavan Usmanovia. Hänen huhutaan nimittäin olevan Manchester Unitedin fani, joka haluaa ostaa Arsenalin puhtaasti sijoitusmielessä.Kirjoittaja on Lontoossa asuva vapaa toimittaja

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.