Vapostako välipysäkki?

Pekka Mervola

Tapiolaan haetaan uutta pääjohtajaa pitkäaikaisen ykkösmiehen Asmo Kalpalan, 61, seuraajaksi. Kalpala oli omalinjainen johtaja Tapiolassa. Hänen maineensa oli pitkään yhtiössä hyvä mutta kauden viimeiset vuodet ovat olleet raskaita.

Pääjohtajaa ei enää arvosteta entisellä tavalla yhtiön sisällä eikä ulkopuolella. Kalpala on nyt kunnostautunut enemmän työn ulkopuolisissa asioissa esimerkiksi pitkillä moottoripyörämatkoilla maailman eri osissa.

Joku vuosi sitten ennusteltiin, että Satu Huberista, 53, tulee Kalpalan seuraaja. Toki näin voi vieläkin tapahtua, mutta se ei enää näytä todennäköiseltä.

Tapiolan hallinto aikoo valita uuden pääjohtajan tänä keväänä, ilmeisesti maaliskuussa.

Nimiveikkailuissa on pyörinyt monia nimiä. Ilmarisen Harri Sailas, 60, olisi raskaansarjan nimi mutta aika vanha. Eikä luultavasti kiinnostunut. Samasta yhtiöstä mahdollinen on myös varatoimitusjohtaja Timo Ritakallio, 50.

Vahvin nimi löytyy Jyväskylästä ja Vaposta. Toimitusjohtaja Tomi Yli-Kyyny, 49, on laittanut valtion polttoaine-, turve- ja energiayhtiössä tuulemaan.

Matti Hillin jäljiltä hallintoa on virtaviivaistettu ja ajatuksia suoristettu. Lähes samoin muuten Hilli mullisteli Vapoa tullessaan Esko Muhosen seuraajaksi.

Takaisin Tapiolaan.

Tiettävästi Yli-Kyynyä kysyttiin Tapiolaan jo ennen valintaa Vapon toimitusjohtajaksi. Hän ei kuitenkaan saanut lupausta tulevasta ykkösmiehen paikasta ja päätti silloin jäädä vakuutusyhtiö Pohjolaan.

Nyt tarjolle tulee pääjohtajan paikka ja on mielenkiintoista nähdä, joutuuko Vapo pian etsimään uutta johtajaa.

Ylli-Kyyny olisi Tapiolalle vahva valinta. Hänen osaamisensa voisi nostaa nuutuneen Tapiolan takaisin vakuutusalan vireimpään kärkeen. Tätä kilpailijat ehkä pelkäävät.

Muistatteko ajan, jolloin Suomessa oli suuria pankkien pääjohtajia? Jaakko Lassila ja Mika Tiivola olivat maan talouselämän ykkösnimiä. Eivätkä Matti Ali-Melkkilä, Christoppher Wegelius tai vaikka Pauli Komikaan olleet pieniä vaikuttajia.

Nykyisin alalla on vain yksi nimi eli OP-Pohjolan pääjohtaja Reijo Karhinen. Toisen suurpankin eli Nordean ykkösjohtajia kovin harva tuntee. Sitä johdetaan pohjoismaisesti, joten kotimaisessa vaikuttamisessa se on kovin heikko.

Nordean Suomen ykkösnimet ovat muuten Suomen toimintojen toimitusjohtaja Ari Kaperi ja Suomen pankkitoiminnan johtaja Pekka Nuuttila.

Sama koskee tanskalaisen Dansken omistamaa Sampo-Pankkia. Sen toimitusjohtaja Ilkka Hallavo on ulkona valtajulkisuudesta.

Sampo-Pankki on menettänyt viime vuosina jatkuvasti markkinaosuuttaan ja on kovin passiivinen markkinoilla. Nyt se markkinaosuus ulottuu enää hädin tuskin yli 10 prosentin. Ei olisikaan ihme, jos Hallavon seuraajaksi astuu tulevaisuudessa uusi johtaja.

Huomenna on vaalipäivä. Kannattaa mennä äänestämään. Tasavallan presidentti on valtiollisen hierarkian ykkönen, vaikka valtaoikeudet ovatkin nykyisin suppeat.

Presidentin persoonalla on kansallista merkitystä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.