Varokaa heikkenevää taalaa

Euron hinta kävi viime viikolla jo lähellä 1,30 taalan rajaa. Nopeasti hysterisoituvilla markkinoilla kannattaa asiaa seurata taas tarkemmin etenkin kun jatkossakin tuleva data taloudesta lienee superhuonoa.

Yhdysvaltain keskuspankki polkaisi jälleen pystyyn uuden jättimäisen rahoitusvälineen elvyttääkseen kotitalouksien ja pk-yritysten luotonantoa. Nyt epäillään, pystyykö se rahoittamaan sen polkaisematta myös rahanpainamista käyntiin eli kasvattamatta tasettaan. Taala heikkenee jonkin verran myös siksi, että jenkkien rahankotiutukset maailmalta alkavat vääjäämättä heiketä.

Muuten maailma ei ole parissa viikossa muuttunut yhtään entistä selkeämmäksi. Markkinakorot tulevat Euroopassa nyt alas, mutta etenkin euriborit voisivat laskea selvästi nopeammin, jos markkina toimisi kunnolla.

EUROOPAN KESKUSPANKIN odotetaan pudottavan torstaina ohjauskorkonsa 0,5 prosenttiyksikköä 2,75 prosenttiin. Isompi pudotus kuulemma kertoisi paniikista. Ajatus on typerä. Se isompi pudotus tarvittaisiin nyt vääjäämättä, sillä niin yritysten kuin kuluttajien odotukset ovat järkyttävän alhaalla. Historiassa Euroopan talous on ollut huono elpyjä pohjilta, joten sitä ei pitäisi pohjamutiin päästää etenkään kun asuntokuplamaita lukuun ottamatta alamäkeen ei ole akuutteja kotikutoisia syitä.

EU-komissio teki oman elvytysehdotuksensa, josta valtiovarainministerit puhuvat alkavan viikon alussa ja EU-huippukokous päättää seuraavan viikon loppupuolella. Elvytyspaketti on tyypillinen EU-tekele eli paljon sanoja ja vähän muuta. Pakettihan ei juuri tuo uutta rahaa, vaikka sen loppusumaa median mukaan oikein nostettiin ennen julkistusta.

Idea on se, että kaikki EU-maat ryhtyisivät yhtä aikaisesti elvyttämään omia talouksiaan kullekin sopivalla tavalla mutta noin parilla prosentilla kansantuotteesta.

Suomen taloutta se voisi tukea, mutta kaikilla jäsenmailla ei ole elvytysvaroja ja osa, ennen kaikkea Saksa, suhtautuu lisäelvytykseen nuivasti. Angela Merkel voi hyvin olla oikeassa arvioidessaan, että saksalaiset säästävät elvytyksen tuomat lisätulot, joten se ei kasvua auta. Saksalaisten säästämisaste on jo pitkästi toistakymmentä prosenttia eikä kotitalouksilla edes ole velkaongelmia, ja asuntohintakehitys on kauan näyttänyt kuolleen aivokäyrältä.

Saksalaiset eivät vaan kuluta ja kun inflaatio Euroopassa tulee nyt odotettuakin nopeammin alas, he saattavat jättää jatkossakin suuremmat ostokset odottamaan lisää hinnanlaskua. Se on juuri se deflaatioksi kutsuttu uhkakuva, josta Japani kärsi toista vuosikymmentä ja taitaa kärsiä taas.

SUOMESSA HALLITUS voisi nyt osallistua aktiivisemmin elvytyskeskusteluun, kun se kuitenkin jatkotoimia suunnittelee. Meillä on vielä ehkä hetken mahdollisuus valaa luottamusta talouden pysymiseen kasvun puolella. Vielä kolmannella vuosikolmanneksella siellä oltiin, kun naapureista niin Viron kuin Ruotsin talous supistuivat jo toisena neljänneksenä perättäin Saksan tapaan.

Venäjän tuoreiden tietojen mukaan siellä teollisuustuotannon kasvu on jo jokseenkin pysähtynyt ja investointikasvu hidastunut selvästi, mutta kulutus kasvaa yhä palkkojen vedossa ja lokakuussa yllättäen rakentaminenkin vielä reippaasti, joten alustava kasvuprosentti hidastui vasta kuuden prosentin tasolle.

Sen tiedon perään Venäjän keskuspankki nostikin taas kerran roimasti korkoa ja laajensi ruplan vaihteluväliä.

Kirjoittaja on taloustoimittaja. TIISTAI Tilastot: Euroalueen tuottajahintaindeksi lokakuulta, ulkomaankaupan kuukausikatsaus syyskuulta. Eirikuva Digital Imagen ylimääräinen yhtiökokous (hallitusvalinnat). KESKIVIIKKO Tilastot: Euroalueen palvelualojen ostopäällikköindeksi marraskuulta, euroalueen vähittäiskauppa lokakuulta. Fedin Beige Book -talouskatsaus. TORSTAI Tilastot: Moottoriajoneuvojen ensirekisteröinnit marraskuulta, suomalaisten matkailu lokakuulta, euroalueen bruttokansantuote (ennakko). EKP:n korkopäätös. PERJANTAI Tilastot: Luottokanta (3. vuosineljännes). MAANANTAI Tilastot: Neljännesvuositilinpito (3. vuosineljännes).

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.