Varokaa yrmyjä!

Silloin tällöin vastaan tulee ihmisiä, jotka mieluummin jättäisi tapaamatta. Heitä voi löytyä mistä tahansa, ja he voivat iskeä milloin vain. Törmäsin yhteen heistä pari kuukautta sitten.

Minä ja kolme kaveriani olimme kesäkuun alkupuolella lähteneet parkouraamaan eräälle toisen asteen oppilaitoksen pihalle, josta löytyi muiden asioiden lomassa hyvin ponnistamiseen sopiva seinä.

PIAN ALOITETTUAMME ovesta marssi pihalle keskimääräistä kiukkuisempi vahtimestari, joka aloitti keskustelun sanomalla: "No niin pojat, painukaas nyt hevon vittuun täältä."

Kyseinen vahtimestari syytti meitä seinän likaamisesta. Yritimme selittää, että seinä ei likaannu siitä ponnistaessa, ja ettemme muutenkaan olleet sotkemassa tai hajottamassa paikkoja, vaan vastuullisesti harjoittelemassa. Tällä ei ollut mitään vaikutusta, ja vahtimestari väitti uudestaan seinän likaantuvan, vaikkei jälkiä ollut jäänyt mihinkään.

Lähdimme suosiolla kun kävi selväksi, ettei asiasta saisi puhuttua järkevästi. Mistä näitä yrmynaamoja oikein tulee?

TILAISUUS JA MIELIALA tekevät yrmyn. Jos aamupalaksi on syönyt ärrinmurrinkeksejä ja kadulla kävelee vastaan epäilyttävän näköinen (ja yleensä nuori) hiippari, yrmyn päässä alkaa raksuttamaan koneisto, joka voi laueta, jos hiippari vain katsoo tätä hieman liian pitkään.

Kun koneisto on lauennut ja nykyajan veltolle nuorisolle on rähjätty tarpeeksi, on maailma taas hieman parempi paikka. Matkaa voi tällöin jatkaa vähän paremmin mielin.

Kurmotuksen kohteeksi valikoituu yleensä nuoria siksi, että heitä voi turvallisesti haukkua vaikkei mitään kummempaa syytä olisikaan. Kaikkihan tietävät, että niillä penteleillä on aina jotain mielessä, eikä se koskaan ole mitään hyvää.

Syitä voi myös keksiä lennosta: tuo vandaali kiipeilee seinillä, seis! Vai että parkouria? Pah, ei meidän lapsuudessa mitään sellaista ollut, ja ihan kunnon kansalaisia meistä silti tuli. Häivytkö vai kutsunko poliisit?

YRMYJÄ VASTAAN on vaikea taistella. He voivat iskeä missä tahansa ja he osaavat välttää puolustuksesi. Yrmyt näkevät vain suun liikkuvan, mutta eivät kuule sieltä mitään järkevää.

Usein ainoa vaihtoehto on myötäillä ja liueta paikalta mahdollisimman pian. Ja törmätä uudestaan toiseen yrmyyn parin korttelin päässä.

Kirjoittaja aloittaa toisen vuoden opinnot Cygnaeus-lukiossa Jyväskylässä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.