Varovainen alku vuodelle

Pörssit aloittivat positiivisella mielellä tuoreen datan tukemana. Euroopassa teollisuuden ostopäällikköindeksit olivat pääosin hyvin vahvat, Yhdysvaltain vastaavan ISM-indeksin lukema tuli illansuussa.

Muu kiinnostava datatarjonta lähitulevaisuudessa sisältää vastaavat indeksit palvelupuolelta, EU:n luottamusindeksit joulukuulta, perjantaina tulevat Yhdysvaltain työllisyystiedot samalta ajalta ja seuraavalla viikolla muun muassa tuoreet inflaatiolukemat.

Euroopan valtionlainamarkkinoilla päästään ajan tasalle vasta, kun uusia emissioita alkaa tulla lähiviikkoina. Kukaan ei kuitenkaan epäile sitä, etteivätkö julkissektoreiden vajeet ja julkisten menojen leikkaukset pysyisi keskeisenä kysymyksenä Euroopassa ja nousisi keskeiseksi myös Yhdysvalloissa.

Viime vuoden sekava ja äänekäs julkistalouskeskustelu ja -taistelu vaikuttaa jo kuluttajien mielialoihin myös ihan tanakasti kasvussa olevissa EU-maissa.

Suomen kuluttajien luottamus kotimaan talouden kehitykseen putosi joulukuussa aivan käsittämättömästi. Sille ei ole reaalitaloudessa perusteita. Oman taloutensa kuluttajat näkevät sen sijaan vahvana jatkossakin, vaikka kustannusten nousu ja reaalipalkkojen pysyminen parhaimmillaankin vain ennallaan olisivat antaneet aiheen pessimistisempään näköalaan.

Jatkossa mielialat ovat kiihtyvän vaalikeskustelun armoilla. Verouudistusryhmän aikaansaannos kelpaa taustapaperiksi, mutta siitä paistaa läpi ryhmän yritys tasapainottaa uudistus valmiiksi poliittiseksi paketiksi. Poliittisen paketin tekevät kuitenkin demokraattisesti valitut poliitikot, eivät niin kutsutut asiantuntijat.

Taloustutkijat mielellään muistuttavat, että siinä missä muuta taloutta pystytään tutkimaan tieteen keinoin, julkistalous on puhdasta alkemiaa. Se on hyvä huomio, eikä luettavissa politiikan viaksi.

TÄSSÄ KUUSSA järjestäytyvän Yhdysvaltain uuden kongressin tulokkaat lunastavat vaalilupauksiaan vaatimalla rankkoja leikkauksia julkisiin menoihin, mutta samaan aikaan nopeasti velkaantunut liittovaltio voi joutua pelastelemaan pahimmissa ongelmissa olevia kaupunkeja ja osavaltioita.

Yhdysvaltain talouskasvun odotetaan toki nopeutuvan tänä vuonna, mutta se riippuu paljolti siitä, miten yksityinen kulutus kehittyy. Joulusesonki ilmeisesti sai kansalaiset kauppoihin, se luku saadaan ensi viikolla, mutta odotukset jatkosta ovat ristiriitaiset. Toisaalta laaja julkinen elvytys jatkuu.

Myös jenkkipankit ovat availleet viime aikoina lainahanojaan. Eri asia sitten on se, onko lainan ottajia. Kotitaloussektoria rasittaa kohta viidettä vuotta jatkuva asuntomarkkinakriisi.

Koko talouden kannalta tärkeintä olisi pk-yrityssektorin optimismin palautuminen, sillä siellä luodaan työpaikat.

YHDYSVALTAIN työttömyys alenee kaikissa tapauksissa hitaasti, vaikka joulukuulta saattaa tullakin yllätyslukema. Marraskuun työllisyystiedot olivat nimittäin lievästi sanottuna omituiset.

Toisaalta pienikin työllisyyden parannus näyttää tuovan välittömästi työmarkkinoille ison joukon pettyneinä sieltä poistuneita työnhakijoita, joten amerikkalainen työttömyysprosentti ei hevin alene toisin kuin Suomessa.

Meillä kauhukuvaksi nostettu nopea demografiamuutos eli suurten ikäluokkien siirtyminen normaalille työeläkkeelle pitää työttömyysprosenttia nyt aisoissa, vaikka uusia työpaikkoja ei kunnolla synny.

Kirjoittaja on taloustoimittaja ja Keskisuomalaisen avustaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.