Varovasti, on taas se aika

Nalle Puh on hyvä vertauskuva suomalaiselle kolmannen päivän vapunviettäjälle. Puhillakaan ei ole housuja, ja se onnistuu jatkuvasti sohimaan tassullaan kaikkein pahimpiin ampiaispesiin. Kavereinaan Puhilla on masentunut aasi ja sika, joka kärsii pahoista pelkotiloista.

VAPPUNA sekä ihmiset että hevoset nelistävät pitkin niittyjä asiattomasti pukeutuneina. Tosin älykkään teknologian aikakaudella sama ilmiö uhkaa levitä myös koneisiin. Pian ihmiset saattavat joutua jahtaamaan maanteillä vauhkoontuneita traktoreita, jotka karkailevat omistajiltaan kevätauringosta huumaantuneina.

NORMAALISTI vasta kolean vapun jälkeen juhlijoihin iskevä sikainfluenssa uhkaa levitä Meksikosta maailmanlaajuiseksi pandemiaksi. Tämän estämiseksi Meksikon viranomaiset suosittelevat sikäläiselle väestölle kasvomaskin käyttöä. Suomessa ainakaan lapsilla ei siis ole syytä huoleen, sillä vapun aikaan joka toisella suomalaiskersalla on jonkinlainen naamari. Toinen vaihtoehto on, että Suomessa asuu oikeasti 300 000 pientä Pokémonia.

SUOMALAISEN yhteiskunnan vappuperinteitä ovat myös karvaat tappiot lätkän MM-kisoissa ja Euroviisuissa. Tosin suurempia ongelmia syntyy vasta, jos jommassa kummassa kisassa sattuisi tulemaan voitto. Tuplavoitto sen sijaan kaataisi Suomen valtion sellaisena kuin me sen tunnemme. Kun Venäjä voitti ykkössijan sekä jääkiekossa että viisuissa viime vuonna, innokkaimmat venäläisjuhlijat palasivat työpaikoilleen lokakuun lopulla.

JOKA VUOSI osa vappujuhlijoista päätyy sairaanhoidon piiriin. Taannoin uutisoitiin, että noin 70 prosenttia suomalaisista on valmiita ottamaan terveydenhuoltonsa kustannuksia entistä enemmän omalle vastuulleen. Kysely oli oiva esimerkki siitä, kuinka lobbaaminen menee nykyisin mediassa läpi. Gallupin teettäjä oli If-vakuutusyhtiö, jonka liikevoitto syntyy esimerkiksi siitä, että ihmiset ottavat itselleen uusia vapaaehtoisia sairausvakuutuksia.

MEDIAMAKSUN nimellä kulkeva Yle-vero on aiheuttanut porua mediassa aivan ilmaiseksikin. Hallintoneuvoston puheenjohtaja Kimmo Sasin mielestä Ylen rahoitus ei voi olla sidottu valtion budjettiin, koska Ylen toiminnan ei tule olla riippuvaista poliitikoista. On vaikea uskoa eduskunnassa olevan niin pikkumaista porukkaa, että siellä leikattaisiin Ylen budjettia ikävien uutisten takia. Toisaalta Sasilla on 23 vuoden kansanedustajakokemuksella varmaankin asiasta parempaa tietoa.

MEDIAMAKSUA esittäneen työryhmän kansanedustajajäseniä olivat mm. vihreiden Anni Sinnemäki, kristillisten Bjarne Kallis, vasemmistoliiton Martti Korhonen sekä perussuomalaisten Raimo Vistbacka. Ilmeisesti he ajavat pientuloisten asemaa vain vappupuheissa. Korhonen puntaroi viime vapunpäivänä työväen ahdinkoa myös puheessaan Jyväskylässä, mutta tuolloin Nalle Puh-foliopallojen loisteessa hän ei maininnut mitään mahdollisesta tulevasta Yle-verosta.

NALLE PUHIN kavereihin kuuluu myös Tikru. Tikru on maanis-depressiivinen koirastiikeri, jota vie hänen oma häntänsä. Suomessa Tikru olisi varmaankin pääministeri.

Kirjoittaja on politiikan tutkija, toimittaja Keskisuomalaisen avustaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.